Senaste inläggen

Av Anton Svantesson - 23 november 2009 22:00

 Ikväll var jag på bio med några kompisar och såg den nya Twilight-filmen: "New Moon."


Här kommer handlingen: Bella och Edwards förhållande blir allt mer komplicerat. En utav Edward's vänner försöker döda Bella efter att hon skadade sig och börjat blöda. Efter detta lämnar han Bella. Hon blir mycket förkrossad över detta beslutet. Edward vill att hon ska gå vidare med sitt liv. Bella vägrar acceptera Edward's beslut.


Det här blir nog min kortaste recension hittills. Jag gillade inte den första Twilight-filmen. Den var löjlig och hade varken spänning eller bra skådespelare. Men det fanns ändå en viss charm i ettan, som saknas helt i tvåan. New Moon trodde jag skulle vara en mycket bättre film än Twilight, men ack vad fel jag hade. Twilight eller New Moon är ingenting i jämförelse med alla dem klassiska vampyrrullarna som tex John Carpenter's "Vampires", "From Dusk Till Dawn", den svenska "Låt Den Rätte Komma in" och "En Vampyrs Bekännelse." New Moon försöker vara en tragisk film, för historien om Bella och Edward är ju tragisk. Jag tycker att det är synd att man inte har tagit vara på det i filmen.  Jag var väldigt besviken, men egentligen trodde jag inte att filmen skulle vara något bra. Fast ibland finns det ju filmer som överraskar en genom att vara en fantastiskt bra film, New Moon överraskar en genom att vara en fantastiskt dålig film!

Av Anton Svantesson - 6 oktober 2009 12:33

   I lördags såg jag på en film som hette State of Play med Russell Crowe och Helen Mirren i huvudrollerna. Den är regisserad av Kevin Macdonald. Den handlar om nyhetsreportern Cal McCaffey, han har fått i uppdrag att försöka lösa mordet på Sonia Baker. Hon jobbade ihop med Kongressledaren Stephen Collins (Ben Affleck). Men dem jobbade inte bara ihop, dem hade även ett kärleksförhållande med varandra. Men att lösa det här mordet blir inte lätt. Vem var det som mördade Sonia? Var det Stephen eller någon annan...?


Jag hade inte så jättestora förväntningar på den här filmen faktiskt. Inte för att jag inte gillar thrillers, jag älskar thrillers, men alla har hyllat denna från höger och vänster. Ibland så ska man inte lysssna på kritikerna, men i det här fallet så hade dem helt rätt om den här filmen. Det här var en mycket bra thriller, spännande, tät och med bra skådespelare. Russell Crowe spelar som vanligt jättebra, Helen Mirren, som jag inte är så jätteförtjust i gör en helt acceptabel prestation, som Crowes chef. Ben Affleck spelar jättebra, han också. Kevin Macdonald, som är mest känd för den fantastiska filmen Last King of Scotland, gör ett bra regiarbete. Han lyckas hålla produktionen på en stabil nivå, och lyckas t.o.m att göra sin film oförutsägbar, inte illa pinkat av en trähäst! Manuset i filmen är bra skrivet! Intressant och aldrig segt, så manusförfattarna förtjänar lite cred. Det här var en bra thriller, tyckte jag.

Ledsen att recensionen blir kort, men jag måste hinna bli klar, för om ett par minuter är det några som ska läsa bloggen. Igår började jag även på praon med Mange. Det var jättekul, tyckte jag. Vi var på bulltofta skolan, och när vi skulle gå dit, så sa han att vi skulle cykla dit. Så tar jag min hjälm, men så säger han att vi ska gå. Jag gick dit med hjälmen, Mange är en liten rackare på att luras!

Av Anton Svantesson - 28 september 2009 20:28

   Idag såg jag på nyinspelningen av den gamla västern klassikern "3:10 to Yuma." Den första var med Glenn Ford. Den nya har en riktigt stjärnspäckad skådespelaresemble, med bla Russell Crowe och Christian Bale i huvudrollerna. Den handlar om den hänsynslöse Ben Wade (Russell Crowe). Han blir tillfångatagen av Pinkerton agenter. Den som tar honom till fängelsetåget till Yuma får en belöning. Den fattige ranchägaren Dan Evans(Christian Bale) behöver pengar. annars så förlorar han allt. Han tar på sig detta farliga uppdraget. Saken blir inte bättre när hans son beslutar sig för att följa efter dem. Wades män är dessutom honom hack i häl och tiden är knapp...


Jag såg den gamla versionen för ett par dagar sen. Den var väl helt okej. Den här nya är ljusår mycket bättre än den gamla versionen. Den här är mer spännande, häftigare, tätare och modernare. Den här tillhör dem 3 absolut bästa västernfilmerna genom tiderna. Och bland dem hittar vi "Open Range", av och med Kevin Costner. "Häng dem högt", av och med Clint Eastwood. Det är James Mangold som har regisserat denna höjdaren. Mangold är känd för Johnny Cash filmen "Walk the line". Det var en riktigt bra film. "3:10", är bättre. Han regisserar den med hårda och stränga tyglar. Mangold undviker dem sedvanliga västern klicheérna på ett makalöst skickligt sätt! Men vi får ju inte glömma skådespelarna. I synnerhet Russell Crowe som här gör sin bästa skådespelarprestation sedan "Gladiator." Ben Wade blir i hans tolkning en utav dem coolaste skurkarna någonsin. Han är suverän. Christian Bale är också riktigt bra! Han spelar Dan Evans med intensitet och glöd. Han och Russell Crowe har ett magnifikt samspel ihop och scenerna mellan dem är filmens höjdpunkt. Manuset i filmen är riktigt bra. Häftig och knivskarp dialog mellan karaktärerna. Den här västernfilmen har allt som en västernfilm ska ha. Suveräna skådespelare, briljant regi, fantastisk musik, pampiga revolver scener. Scenografin i filmen är realistisk och typisk västern miljö. Clintan gör ju också riktigt bra västernfilmer. Jag är också väldigt förtjust i John Waynes västernfilmer. Storfavoriten är "Rio Bravo." Det här en perfekt film, som alla måste se. En blivande klassiker. Mästerverk!

Betyg: 5 av 5

Av Anton Svantesson - 21 september 2009 21:11

   Idag såg jag på Martin Scorseses gamla klassiker "Taxi Driver" med Robert De Niro i huvudrollen. Filmen handlar om ensamvargen Travis Bickle, han kan inte sova om nätterna så han kör taxi på nätterna. Han får ta emot en massa konstiga kunder, men det är inte det som irriterar Travis. Det är våldet, prostituerade, uteliggarna och hallickarna.

"En dag kommer det ett rejält regn och sköljer bort all smuts ur gatan", säger Travis. Men det regnet kommer inte. Travis träffar den tolv åriga prostituerade Iris (suveränt spelad av Jodie Foster). Travis vill hjälpa henne, men kan trots allt inte få henne att överge sin hallick (också en suverän Harvey Keitel). Travis vet nu att han måste skrida till handling. Han köper hem fyra stycken pistoler. Nu ska senatorn mördas...


Den här filmen är väldigt speciell på många sätt. Den har en väldigt ovanlig handling. Den är väldigt mörk och otäck. Mannen som skrev manuset till "Taxi Driver" heter Paul Schrader. Han har några väldiga likheter med Travis. Han kunde inte sova om nätterna och körde taxi. Först var det inte tänkt att Scorsese skulle regissera. Först var Francis Ford Coppola ombord på projektet. Men han hoppade av och gjorde "Apocalypse Now" istället. Sen blev Spielberg frågad om han ville regissera, men han var upptagen med "Hajen." Så till slut så blev Martin Scorsese filmens regissör. Och han har gjort ett magnifikt regiarbete. Allt är perfekt, framför allt hans personregi. Han vet ju också hur man ska locka fram en skådespelares bästa sida. På tal om skådespelare så måste Robert De Niro nämnas för hans otäcka och magnifika rollprestation. Hans Travis Bickle är en utav dem mest spännande och sorgligaste karaktärerna jag någonsin har skådat. Travis lider av psykiska fel från kriget. Robert De Niro gör en utav sina absolut bästa prestationer i den här filmen. Han och Scorsese har på senare tid gjort en massa filmer. Och bland dessa kanske man borde nämna "Tjuren från Bronx, Casino och Cape Fear." Toppen film varenda en utav dem. De Niro blev Oscarsnominerad men vann inte tyvärr. Han vann sen för "Tjuren från Bronx." En annan som måste nämnas är Jodie Foster som Iris. Den här filmen var den som gjorde Foster till den skådespelerskan hon är nu. Hon är fantastisk! Man skulle faktiskt kunna tro att hon är det hon spelar i filmen. Hon är nästan skrämmande trovärdig. Enastående! Hon blev också Oscarsnominerad men vann inte heller. Fast hon har ju på senare tid tagit hem två Oscars för sina fenomenala porträtt i "Anklagad" och "När lammen tystnar." Filmen blev också Oscarsnominerad för bästa film, men vann inte.  Men jag rekommenderar Taxi Driver till dem som inte har sett den. Ett mästerverk och en klassiker!

Av Anton Svantesson - 17 september 2009 17:27

Som ni alla vet så är Patrick Swayzees kamp ,mot cancern över för alltid, han har dött. Somnade in natten till tisdagen, med sin familj närvarande. Det är jättetråkigt för han var en duktig skådespelare. Ghost och Dirty Dancing är hans två bästa filmer. Road House var också en höjdare, även om kritikerna inte gillade den. Youngblood var också riktigt bra. Point Break den som han gjorde med Keanu Reeves. Som ni vet har jag legat på sjukhus i tre dagar, efter en olycka med min cykel, men jag är hemma. Jag har saknat mina vänner riktigt mycket så jag blev jätteglad när dem kom hit och hälsade på. Vila i frid Patrick Swayzee...

Av Anton Svantesson - 28 augusti 2009 21:32

Idag blev det bio med Jacob, Mattias och Toby. Det blev Quentin Tarantinos nya film Inglourious Basterds med Brad Pitt och Christoph Waltz.


Det är i mitten av andra världskriget. Nazisterna håller på att samla ihop alla judarna som finns kvar. För att eliminera dem. Den som håller i allt detta är den grymme SS-soldaten, överste Hans Landa (suveränt spelad av Christoph Waltz). Han skonar ingen även när han har chansen. Men det finns dem som tänker sätta stopp för detta. Det är nämligen löjtnant Aldo Raine (hysteriskt spelad av Brad Pitt). Han har samlat ihop åtta judiska, amerikanska soldater för att döda nazister.


Quentin Tarantino är ju som vi alla vet...en väldigt speciell regissör. Hans filmer refererar alltid mer eller mindre till någon känd film. Hans berättarstil är ju också väldigt speciell. Han använder exakt samma berättarteknik som han använde i Kill Bill. Nämligen att dela upp det i kapitel. Det tycker jag om. Blir det lite som att läsa en bok.


Den här filmen är väldigt dialogdriven. Spännande samtal mellan karaktärerna men när det väl är action i filmen så är det action av den maffiga och brutala sorten. Men det absolut bästa i den här filmen är det sanslösa manuset och Christoph Waltz suveräna rolltolkning!


Trots att filmen nästan bara är dialog driven är det väldigt roliga och kvicka repliker. Tarantino har ju ett gott öra för bra dialog. Brad Pitt som Aldo Raine är svinigt bra. Hans sydstats dialekt sitter fint. Han har också väldigt roliga stunder. Ibland så skrattade man så man höll på att pinka i byxorna.


Christoph Waltz är filmens bästa skådespelare! Han var så bra att man var mållös när filmen var slut! Han måste bli Oscarsnominerad för bästa manliga biroll och i min mening förtjänar Tarantino lite nomineringar för bästa manus och regi!


Den här filmen är väldigt lång också den är 2, 5 timme lång men den är aldrig seg. Pulp Fiction har alltid varit min stora favorit bland alla Tarantino filmer. Jag undrar om Inglorious Basterds inte är lite bättre för den här filmen är ett mästerverk i alla kategorier.


2009 bästa film också en av dem bästa filmerna jag har sett överhuvudtaget! Den här filmen ska jag se igen! Mange, här har du en film som du inte får missa!



Av Anton Svantesson - 25 augusti 2009 20:55

Idag såg jag på filmen Milk, med den briljanta Sean Penn i huvudrollen. Den är regisserad av Gus Van Sant. Den handlar om 1970-talets San Fransisco, och om Harvey Milk, den första öppet homosexuella mannen att bli vald till en framträdande politisk post i USA. Hans seger fick inte bara enorm betydelse för homosexuellas rättigheter: han ändrade också synen på mänskliga rättigheter och blev, innan han sköts till döds 1978, en hjälte i sitt eget hemland. Vi får följa Harvey' s sista åtta år, och när han flyttar till San Fransisco. I ett av stadens kvarter öppnar han Castro Cameras som blir en samlingsplats för homosexuella från hela landet. Hans nyvunna vänner stöttar honom när han träder in i politiken, samtidigt som han skaffar sig fiender. Bland dem finns en ny som har valts in i kommunstyrelsen, Dan White. Whites och Milks åsikter går allt mer och mer isär. Men samtidigt så blir dem mer och mer attraherade av varandra.


Gus Van Sant är ju som vi alla vet en jättebegåvad regissör, Good Will Hunting är suverän, Paranoid Park är också suverän, men bland dessa guldklimpar finns också en gigantiskt misslyckad film, tex hans remake av Hitchcock klassikern Psycho, alla tidernas sämsta remake. Men den här filmen är utan tvekan Van Sants bästa film någonsin. Här gör han allting rätt, han regisserar den här med en fast och stadig hand, han berättar historien om Harvey Milk. Man skrattar med honom, man gråter för honom, man lider med honom, men framförallt så sympatiserar man sig med honom. Men det här inte bara tack vare regissören, det är också tack vare Sean Penns fenomenala prestation som Harvey Milk. Jag vet att jag skrev i min recension av The Wrestler, att Mickey Rourke skulle ha vunnit Oscarn, men nu när jag har sett Milk igen, så var det ändå rätt att Sean Penn vann, för Sean Penn är ju en extremt talangfull karaktärskådespelare. Manuset av Dustin Lance Black är mer eller mindre mästerligt, han förstår sig på historian om Milk, och han vann också Oscar för bästa orginal manus, helt välförtjänad. Van Sant blev också nominerad till bästa regi, men det var ju filmen Slumdog Millionaire som var Oscarsfavoriten det året. Men det var också en mästerlig film, men jag hade gärna sett Milk vinna för bästa regi och bästa film. En annan i filmen som är helt fantastisk är Josh Brolin som Dan White. Dan White är en misslyckad man inom politiken, som mer än gärna ville ha bort Harvey från landet. Brolin blev också Oscarsnominerad, men fick se sig besegrad av Heath Ledger i The Dark Knight, som f.ö var strålande i den filmen. Men den som inte har sett Milk eller känner till  historien om honom, måste ta en snabbkurs i historia. Men jag säger bara så här: Se den! 


Av Anton Svantesson - 22 augusti 2009 21:53

Idag såg jag på Ridley Scott' s sci-fi mästerverk Alien, med Sigourney Weaver i huvudrollen. Den handlar om rymdskeppet Nostromo, som är på väg hem till Jorden igen, efter ett år i rymden. Ombord på skeppet är Ellen Ripley (Sigourney Weaver), Dallas (Tom Skeritt), Kane (John Hurt), Ash (Ian Holm), och Parker (Yaphet Koto). Men så får dem en signal från moder, att dem ska undersöka en avlägsen planet. Men det slutar med att Kane kommer tillbaka med underlig parasit fastklämd på ansiktet. Men det visar sig att signalen var en varningssignal. Sakta så märker besättningen att dem har en ny  passagerare. Nu måste dem kämpa inte bara för deras egen överlevnad, men för hela mänskligheten.


Den här filmen är ett mästervärk i sin genre, men också ett mästervärk i alla kategorier. Den här var ju först tänkt som en b-film, med en jättelåg budget, b-skådisar. Men när Ridley Scott kom med i projektet, så ökades budgeten, från 4 miljoner till 210 miljoner dollar. Scott hade en bakgrund som en känd reklam regissör. Och gjorde sin debutfilm 1977, kallad Duellanterna. Med den här filmen så befäste han sin plast bland dem mest inflytelserika och bästa regissörerna genom tiderna. Han har endast en film som överträffar denna och det är ultra-mästerverket Gladiator. Men den här filmen har exakt allt som en sci-fi ska innehålla: en bra story, ett snyggt och slimmat manus, bra skådespelare, bra regissör och framförallt trovärdiga miljöer. Monstret i filmen är riktigt bra, läskig och realistisk. Skådespelarna välspelade, alla ger 150 %. Manuset i filmen är bland det bästa som någonsin har skrivits till en film, den skrevs av Dan Ó Shannon, som vann en Oscar. Sigourney Weaver spelar ut alla i den här filmen, hon är tuff, sårbar, stark. Ridley Scott' s regi är mer eller mindre fulländad. Han är person regissörernas mästare. Men den som inte har sett Alien, SE DEN NU!!! Alien är ett stycke filmhistoria utan dess like. Helt underbar film!!!

Ovido - Quiz & Flashcards