Senaste inläggen

Av Anton Svantesson - 12 december 2011 21:33

Ibland händer det att en film slår en med häpnad. Som i all sin enkelhet är så enormt slagkraftig och smart att man blir mållös. Det är så man kan beskriva Nicolas Winding Refn’s nya film ”Drive”. Huvudrollen spelas av Ryan Gosling. I övriga roller syns Carey Mulligan, Bryan Cranston, Albert Brooks och Ron Perlman.


Vi får möta en stuntbil-förare (Ryan Gosling). Han kör bil på filminspelningar och genomför farliga stunts och håller för det mesta till i en verkstad med kompisen Shannon (Bryan Cranston). Detta gör han bara under dagtid. På natten erbjuder han sina tjänster till brottslingar. Han stiftar bekantskap med grannen Irene (Carey Mulligan) och hennes son Benicio. En slags vänskap växer mellan dessa två individer.


Shannon tar kontakt med gamla gangstervännen Bernie Ross (Albert Brooks) och dennes kompanjonen Nino (Ron Perlman). Shannon rekommenderar sin förare till Ross och Nino. Men allt är inte vad det till synes vara. Irene’s man, Standard,(Oscar Isaacs) släpps ut ur fängelset. Han är skyldig farliga män pengar och det dröjer inte lång tid innan föraren får reda på det. Standard får i uppdrag att råna en pantaffär och föraren erbjuder sina tjänster. Fast något går fasansfullt fel….


Jag älskar Nicolas Winding Refn. Han har en obestridlig konstnärlig vision och ett underbart öga för detaljer. Hans debutfilm, den fantastiska ”Pusher” -96 är ett mästerverk och är kanske den bästa filmen som Danmark har producerat fram. Efter den filmen har hans karriär mer eller mindre varit spikrak. Fullkomligt älskade ”Bronson” och ”Valhalla Rising” och ”Drive” är inget undantag. 


Ryan Gosling är riktigt iskall som ”The Driver.” Han har få repliker och uttrycker sig istället med blickar. Gosling är helt suverän och hans skådespeleri är värt 3 Oscars. Carey Mulligan är även hon helt lysande. Hon är så söt och charmig att man bara vill ge henne en stor kram så fort hon är med i bild. Gosling och Mulligan’s samspel är helt lysande och det slår verkligen gnistor om de.


Albert Brooks som Bernie Ross är också helt fantastisk. En liten läskig detalj är hans avklippta ögonbryn. Det gör hela hans framtoning mer skrämmande. Bryan Cranston är briljant som den ödmjuke Shannon. Hans samspel med Gosling mästerligt. Ron Perlman är däremot felcastad som Nino. Hans grovhuggna stil passar inte rollkaraktären.


Det är väldigt svårt att placera "Drive" i någon genre. Den är lite av allt. Stundtals är den ruskigt spännande, dramatisk, rolig, läskig. "Drive" är tveklöst årets coolaste film. 


”Drive” är även en makalös stilövning. Fotot är helt outstanding. Fotografen Newton Thomas Siegel är en amazing fotograf och hans kameraåkningar är så mjuka och jävla bra att en Oscar är på sin plats. Neonljus försedda L.A är så jävla vackert filmat. Det här är inte alls som "Pusher" och "Valhalla Rising" att det filmas med handhållna kameror. Utan i "Drive" är det mycket steadicam och mycket snygga kameraåkningar. Så visuellt och tekniskt är "Drive" det bästa som har gjorts på mycket länge.


Någonting som också måste nämnas är den fullkomligt underbara musiken. I "Pusher" var det heavy metal. I "Bronson" var det Pet Shop Boys. I "Drive" är det dunkande 80-tals synthmusik. Låten som spelas under förtexterna är helt mästerlig och passar perfekt. Höjer också pulsen i dem mycket välskrivna scenerna! 


Det är bara att bänka sig ner i biomörkret och välkomna 2011 bästa film! Och den bästa filmen jag har sett på en väldans massa år. Kändes skönt att se en film som lägger mer fokus på storyn och karaktärerna istället för utsidan. ”Drive” är helt enkelt ett mästerverk!


HANDLING/MANUS: *****

REGI: *****

SKÅDESPELARE: *****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****

BETYG: 5 AV 5


P.S Passar på att länka den fantastiska låten som man hör under förtexterna!!!  

Av Anton Svantesson - 17 november 2011 21:25

Äntligen var det dags att se den länge efterlängtade filmen om Hergés klassiska karaktär, Tintin. Filmen är regisserad av den briljante Steven Spielberg och är producerad av legenden Peter Jackson.


Tintin (Jamie Bell) är en reporter ung reporter och har en hängiven hund som kompanjon, Milou (eller Snowy som han heter på engelska). Av en ren slump får han syn på en modell av det tre mastade skeppet Enhörningen. Han köper skeppet för ett bra pris, men det dröjer inte lång tid innan den ondskefulle Ivan Ivanovitch Sakarin (Daniel Craig) vill ha skeppet. Tintin tas till fånga av Sakarins män, där träffar han den tungt alkoholiserade kaptenen Archibald Haddock.(Andy Serkis) Haddock råkar veta en hel del om skeppet Enhörningen. Det uppstår genast en slags vänskap mellan dessa herrar. Till sin hjälp har Tintin de två förvirrade poliserna Dupond och Dupont (Simon Pegg och Nick Frost).


Spielberg har sedan länge velat göra en filmatisering om Tintin, men han väntade istället på den rätta tekniken att använda för filmen. Nu med ett skarpt och vasst manus av författarna Joe Cornish, Edgar Wright och Stephen Moffat och fantastiska animationer är Tintin tillbaka to the big screen med råge.


Redan i början är det fart och fläng som gäller. Karaktärerna presenteras i en hiskelig fart och allt flyter på fint och matiné-känslan är storslagen. Man märker verkligen att Spielberg har lagt ner stor vikt på detaljerna i miljöer, karaktärer och you name it. Allt ser förvånansvärt realistiskt och fantastiskt fint ut. Spielberg glömmer inte att behålla Tintin-känslan. Man får exakt samma känsla som när man såg filmerna och tv-serien, och jag var först orolig att Spielberg skulle missa den känslan, men det gör han inte.


Spielberg bjuder på fantastisk och storartad underhållning. Actionscenerna är av allra högsta världsklass. Blev själv förvånad över hur actionfylld och våldsam den var. Vissa scener var brutalare än väntat.


Animationerna är det bästa jag någonsin har sett. Nu talar vi om animationer som sätter filmer som Shrek, Toy Story, Draktränaren och Kung Fu Panda i skamvrån. Sällan har man fått skåda såna detaljerade och realistiska animationer. Om inte jag hade vetat om att det var en animerad film så hade jag trott att det var verkliga människor och äkta miljöer. Oscarn för bästa specialeffekter är given!


När det kommer till skådespelarna kunde man knappast ha gjort ett bättre val. Jamie Bell är riktigt bra som Tintin. Hans röst passar karaktären perfekt och det blir aldrig för löjligt.


Daniel Craig som Sakarin är också ett fulländat val av Spielberg. Craig lär ju för evigt bli förknippad som James Bond, men hans röst gör Sakarin till en ganska skrämmande och grym skurk. Bra jobbat!


Fast den riktiga stjärnan bland skådespelarna är Andy Serkis som kapten Haddock. Andy Serkis är en briljant skådespelare och här är han fenomenal. Andy levererar replikerna med stor dos humor och oklanderlig tajming! Först trodde jag att det var Gerard Butler som gjorde rösten till Haddock, men hade ju lite fel där. Så skådespelarmässigt är Tintin en fullpoängare även på den punkten.


Musiken var helt briljant! Skriven och komponerad av den legendariske John Williams! Williams har med få undantag komponerat alla Spielbergs filmer. Hans musik till filmer som Hajen, Star Wars, Närkontakt av Tredje Graden, Indiana Jones, Schindler's List är än idag legendariska! Tintin är inget undantag! En Oscar för bästa musik är nog också given hoppas jag.


Sammanfattningsvis är Tintin den bästa animerade filmen jag har sett på länge. Briljanta animationer, fantastiska skådespelare och en underhållande och välskriven story. Jag skulle nog gå så långt att jag säger att det här är Spielbergs bästa film sedan München! Fantastisk underhållning och ett mästerverk i alla kategorier!

HANDLING/MANUS: ****

REGI: *****

SKÅDESPELARE: *****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****

BETYG: 4,8 av 5

Av Anton Svantesson - 9 september 2011 21:45

   Ikväll såg jag den länge efterlängtade filmen "Jägarna 2." Uppföljaren till succé-filmen "Jägarna" från 1996. Filmen regisseras återigen av Kjell Sundvall. Rolf Lassgård repriserar sin roll som polisen Erik Bäckström. Fast han är den enda skådisen från ettan som är med. I övriga roller syns bl.a Peter Stormare och Annika Nordin.


Femton år efter den första filmen har Erik flyttat tillbaka till Stockholm. Fast han får inte vara hemma länge tills ett nytt fall dyker upp. Ett fall i Norrland. Eriks hemland. Där möter han den lokale polisen Torsten (Peter Stormare). En som Erik känner mycket väl. Torstens styvson är nämligen Eriks brorson.


"Jägarna 1" är ett svenskt mästerverk som jag älskar. Den är välskriven, välregisserad och oerhört välspelad. Den var som en äkta käftsmäll som kändes dagar efter att man hade sett den. Den målade upp norrlänningar som väldigt otäcka och våldsamma svin. Fast det fanns en stor dos mänsklighet i Sundvalls porträtt av dessa ensamma män. Fast den främsta anledningen att första filmen blev så lyckad, heter Lennart Jähkel. Han spelade ut hela sitt register som Eriks bror. Det resulterade i en nervig och känslosam insats. Den bästa svenska skådespelarinsatsen på länge!


Jag hade jättehöga förväntningar på "Jägarna 2." Dels när jag fick höra att Lassgård skulle reprisera sin roll, men också för att Kjell skulle regissera igen. Han har sagt tvärnej till en uppföljare eftersom första filmen betyder jättemycket för honom. Det berodde också på att det rätta manuset hade inte skrivits. Efter femton rewrites fick man det rätta manuset. Och resultatet är över all förväntan.


Filmens första kvart fick mig att tveka lite. Det var lite slappt tempo och spänningen infann sig inte. Fast det hela går över och det blir både spännande och ytterst obehagligt. Filmen har ungefär samma stämning som första filmen. Vilket inte är fel. Känslan av att allt inte står rätt till är jättestark. Filmens ton påminner väldigt mycket om filmer som "Mystic River" och "Deliverance." Norrland känns lika kallt och fientligt som i första filmen! Tvåan är lika snyggt gjord som ettan var. Jättevackra och detaljerade naturbilder och snygga färger.


Skådespeleriet är det bästa som filmen erbjuder. Jag var först osäker på Peter Stormare. Skulle han verkligen kunna toppa eller ens mäta sig med Lennart Jähkels fenomenala insats från första filmen? Men se, Stormare lyckas mer än väl att göra en lika iskall och otäck skurk som Jähkel. Han spelar ut ett mycket explosivt och otäckt register. Det var ett tag sen man såg Peter i en svensk film. Det här är en briljant återkomst för honom. Han ligger nog väl till för en guldbagge! Bra jobbat!


Rolf Lassgård var jag lite tveksam för i början. Han kändes väldigt trött och oengagerad. Men så förstår man ju att det är meningen. Han vill ju inte återvända till Norrland. Scenerna mellan honom och Stormare är skådespeleri när det är som bäst. Tänk er Robert De Niro och Al Pacino i "Heat" fast med många fler scener och mycket närvaro. Bra jobbat du med, Lassgård!


Annika Nordin imponerar oerhört som Stormares fru, Karin. Hon bidrar med ett mycket nervigt och nyanserat spel! Hon ligger nog också väldigt bra till för en guldbagge! Mycket starkt jobbat.


Måste ju ge credd till den gode regissören, Sundvall! Han har sedan lång tid tillbaka regisserat mycket bra och spännande actionthrillers! Bland dessa borde man nämna: "Jägarna," "Sista Kontraktet" och "I Lagens Namn." Han har ju också gjort komedier också. Bland dessa är det dem här som utmärker sig: "Tomten Är Far till Alla Barnen," "Hur som helst är han jävligt död," och "Vi Hade i Alla Fall Tur Med Vädret."


Sundvall gör ett riktigt bra jobb även här. Han målar upp intressanta karaktärer och ett spännande scenario. Filmen är jättespännande nästan hela tiden! Han skildrar också riktigt hotfulla stämningar på ett ytterst trovärdigt och snyggt sätt. Filmen känns väldigt amerikansk också i sitt utförande. Trots att dialogen till en början känns lite hollywood-aktig känns den naturlig och fullt övertygande.


"Jägarna 2" var verkligen en positiv överraskning! Spännande, brutal och välspelad! Den är inget mästerverk som ettan, det var några slappa partier som fick filmen att tappa pulsen. Fast tvåan är jättebra och den bästa uppföljaren på länge.

HANDLING/MANUS: ****

REGI: ****

SKÅDESPELARE: *****

MUSIK: ****

PRODUKTION: *****

BETYG: 4,4 av 5


Av Anton Svantesson - 29 augusti 2011 17:22

  Jag såg nyss filmen "The Beaver" med den skandalomsusade skådespelaren Mel Gibson. Regisserad av Jodie Foster som också spelar den kvinnliga huvudrollen. I övriga roller ser vi Anton Yelchin och Jennifer Lawrence.


Saker går inte så bra för Walter Black (Mel Gibson). Hans fru, Meredith, (Jodie Foster) har lämnat honom och har även tagit barnen med sig. Han är VD för ett leksaks-företag som är på gränsen vid konkurs. En dag när han rensar lite saker i sin bil, hittar han en bäver-docka. Någonting förändras i Walter. Med en brittisk accent och en annorlunda röst börjar han kommunicera med folk via bävern. Walter ser detta som ett sätt att få rättsida på sitt liv. Men är Walter villig att anta bäverns personlighet förevigt?


När jag fick höra att Jodie Foster hade regisserat en ny film, blev jag lite fundersam. Var inte så imponerad av hennes tidigare insatser som regissör. Fast senare när jag läste att Mel Gibson skulle spela huvudrollen blev jag genast intresserad. Man har ju inte läst det mest positiva om honom. Men det har jag aldrig brytt mig om för jag älskar Mel Gibson. Både som skådespelare och regissör. Vem kan allvarligt säga något illa om Dödligt Vapen? Och vem förnekar att Braveheart är ett magnifikt mästerverk?


Den här filmen floppade rejält och det tycker jag är synd. För detta är en väldigt annorlunda film. Den tar upp ett väldigt ovanligt tema. Jag tror mest att det beror på att Mel Gibson spelar huvudrollen. Att han har vräkt ur sig antisemistiska kommentarer är ju inte okej, fast inget har ju bevisats? Hur som helst jag tycker att det är orättvist att filmen floppade p.g.a det. Vad som har glömts bort om Mel är att han är en briljant skådespelare.


I den här filmen gör han ett gripande och roligt porträtt. Man sympatiserar sig med Walter redan från första sekunden. När han antar bäverns personlighet skrattar man gott, men man berörs också av hur det påverkar dem han älskar. Mel är helt fenomenal och om det här inte är hans bästa roll så vet jag inte vad det är.


Han backas upp fint av Anton Yelchin som spelar sonen Porter. Hans frustration och ilska övertygar. Anton är mest känd från den usla "Terminator:Salvation." Yelchin backas upp fint av Jennifer Lawrence. Lawrence är en lysande skådespelerska som var helt briljant i debut-filmen "Winter's Bone." Här är hon inte riktigt lika bra, men fortfarande helt fantastisk.


Jodie Foster övertygar dock inte som hustrun. Hon är på tok för glättig och när hon slår på den allvarliga växeln blir det bara löjligt komiskt. Hennes roll är på tok för schablonmässig. Inte bra!


Fast som en regissör gör hon ett riktigt bra jobb. Filmen har en skön visuell stil. Den är både gripande och väldigt underhållande. Skådespeleriet är lysande. Manuset är både smart och gripande.


Jag blev positivt överraskad av The Beaver. En fjäder i hatten för Mel Gibson och även för Jodie Foster. Jag går nog så långt att jag utnämner The Beaver till 2011 bästa film för tillfället. Makalös film!


Betyg: 5 av 5

Av Anton Svantesson - 22 augusti 2011 20:47

      Harry Potter och Dödsrelikerna del 2

 

Ja, då var detta det sista av allas favorit-trollkarl, Harry Potter. Återigen regisserad av David Yates. Huvudrollerna spelas återigen av Daniel Radcliffe, Rupert Grint och Emma Watson. I övriga roller ser vi Alan Rickman, Michael Gambon, Helena Bonham Carter och Ralph Fiennes.


Harry, Ron och Hermione är fortfarande på jakt efter de sista horrukruxerna. De får hjälp av en svartalf. Om de får tag på horrukruxerna och förgör dem gör det Voldemort till en dödlig fiende. Det kan döda honom för gott. Fast Harry har andra problem. Snape (Alan Rickman) har tagit över Hogwarts. Men det är inte det enda som väntar Harry...


 

Det kändes tråkigt att bänka ner sig i biomörkret och se den sista av alla Harry Potter-filmerna. Känns extra tråkigt att det inte kommer fler böcker eller filmer. Man har ju växt upp med filmerna. Som sagt alla har inte varit jättebra, men de flesta har höllt riktigt hög klass. I synnerhet tvåan, trean och sjuan, del 1 & 2.


Filmen börjar förvånansvärt lugnt. Fast även i all lugnhet är det oerhört intensivt och spännande. Sedan efter en lugn inledning sätter filmen igång på riktigt och det blir både livligt och oerhört häftigt.


 

Fotot är av allra högsta klass. Det blandas väldigt snyggt mellan handhållet och stativ. Miljöerna känns och ser väldigt autentiska ut. Som vanligt har man lyckats mycket väl med produktionen. Det luktar nog Oscarsnomineringar både för fotot och scenografin.


Skådespeleriet är återigen mycket bra och respektingivande. Daniel Radcliffe, Rupert Grint och Emma Watson har blivit ett med sina roller. De tre gör sina roller riktigt, riktigt bra. Fast den stora glädjen i skådespelar-sammanhanget är Alan Rickman. Han är en av Englands bästa skådespelare. Han har spelat ´många bad-guys. Som Snape är han helt lysande. Ralph Fiennes som Voldemort är ondska när den är som bäst. Makalöst bra.


Actionscenerna är mästerliga. Det är också väldigt våldsamt och otäckt. Fast det är inte så våldsamt att självaste Quentin Tarantino skulle rygga tillbaka. Såg filmen i 3D, och det var en jobbig upplevelse. 3D:n har tendes att ta bort ens fokus från själva filmen och bara tänka på 3D:n. Det är inget positivt. 3D är överskattat. Har slukat upp människorna helt.


 

Sammanfattningsvis var det här en väldigt mäktig och bra avslutning. Actionfylld, spännande, välskriven och välspelad. Rekommenderas!


Betyg: 4 magiska trollspön av 5


Av Anton Svantesson - 19 april 2011 21:05

   Idag såg jag "Scream 4". Precis som med föregångarna är även den fjärde filmen regisserad av Wes Craven. Castingen är ungefär detsamma som i de tidigare filmerna. Med Neve Campbell, David Arquette, Courteney Cox. Men även nya ansikten som Emma Roberts, Alison Brie och Hayden Panettiere.


Sidney Prescott (Neve Campbell) har blivit en framgångsrik författare med böcker om överlevnadstips. Alla tycks vara glada över att hon har återvänt till Woodsboro. Fast det finns en annan som också är väldigt glad över att hon har återvänt...En glädje att döda för...


Jag fullkomligt älskar Scream-serien! Inte alla nödvändigtvis. Trean är inte bra tyvärr...men den saknade Kevin Williamson's knivskarpa manus! Ettan är en av mina absoluta favoritfilmer! Den är smart skriven, välregisserad och så in i helvete skrämmande och våldsam. Fast också väldigt rolig. En sak med Scream-filmerna som jag älskar är att karaktärerna pratar om kända skräckfilmer. Samt att de förklarar de uppenbara skräckfilmsklichéerna. Som t.ex från första filmen när Sidney förklarar varför hon hatar skräckfilmer: "Just some killer stalking a big-breasted girl who can't act. She is running up the stairs when she should be using the front door". Det är något väldigt ironiskt att de påpekar det när de själva agerar likadant. Där tvåan och trean drev väldigt mycket med uppföljar-hysterian driver fyran med alla remakes och tortyrporr-filmer som görs nu för tiden. Kevin Williamson har återigen skrivit ett smart och vasst manus. Dialogerna är riktigt bra och skarpa. Det är väldigt mycket glimten i ögat i många scener där de pratar om de nya reglerna i en skräckfilm. I ettan var reglerna såhär att om man var en oskuld så klarade man sig. Om man inte drack eller knarkade så klarade man sig. Fast om man sa: "I'll be right back" så var det kört. Nu är det så om man ska klara sig i en skräckfilm så måste man vara en bög. Scream 4 har också sina roliga stunder. Vissa scener är så roliga att magmusklerna får träna. Fast den är också väldigt skrämmande. Det är också väldigt många oväntade story-twists. Man blir förvånad nästan hela tiden!


Scream 4 bjuder på fantastisk underhållning! Wes Craven har lyckats att regissera en mycket bra uppföljare som mer än väl står på sina egna ben.

Se den!


BETYG: 4 AV 5



Av Anton Svantesson - 10 april 2011 10:23

Tjena alla!


Jag tänker skriva om en DVD-release och en Blu-ray-release!

Vi börjar med blu-ray-utgåvan!


THE TOWN


En action-thriller skriven och regisserad av Ben Affleck. Han spelar även huvudrollen. I övriga roller syns Jeremy Renner, Rebecca Hall, Jon Hamm, Pete Postlethwaite och Chris Cooper.


Bankrånaren Doug MacRay (Ben Affleck) leder ett litet gäng som består av: James "Jem" Coughlin (Jeremy Renner) Albert "Gloansy" Macgloan (Slaine) och Desmond "Dez" Elden (Owen Burke). De kommer alla ifrån ett område i Boston, kallad Charlestown. De rånar banken Cambridge Merchants. Den banken ägs av Claire Keesy (Rebecca Hall). Hon tas som gisslan, och blir frigiven. Fast alla i gänget, i synnerhet Jem, vill vara säkra på att hon inte talar med FBI. De är under ledning av agenten Adam Frawley (Jon Hamm). Doug följer efter Claire, men så händer något som inte får hända...de blir förälskade...


Jag har aldrig gillat Ben Affleck som skådespelare. Inget fel på honom, men det var alltid något med honom som jag inte uppskattade. Fast hans lillebror Casey Affleck är en storartad skådespelare! Fast 2007 så bestämde sig Ben för att anta en mycket större utmaning än skådespeleri. Nämligen att regissera Dennis Lehane's roman "Gone Baby Gone." Jag var nog inte den enda som blev fundersam när Ben tog sig an ett sådant uppdrag. Hur skulle en skådespelare som för det mesta hade levt på sitt utseende, kunna klara av att regissera en sådan tung film? Men se bara hur resultatet blev. "Gone Baby Gone" är en fantastiskt bra film! Välspelad, välskriven och så in i helvete välregisserad! Jag var imponerad av Ben's kompetenta regi! Det fick en att undra vilka andra talanger han döljer! Nu med "The Town" så visar han att han tillhör regissörs-eliten! Han regisserar filmen mycket väl! Actionscenerna är av högsta kvalité! Brutala, realistiska och explosiva! Samt att manuset är fantastiskt! Dialogen är helt mästerlig. Skådespeleriet är briljant! Ben Affleck visar att han är en mycket bättre skådespelare då han regisserar sig själv. Fast tacksamt nog lägger han inte så mycket fokus på sig själv utan ger de andra skådespelarna en chans att glänsa! Bland dessa skådespelare, är det Jeremy Renner som lämnar det mest bestående intrycket. Hans våldsamma buse är kanske den mest känslokalla skurken man någonsin har skådat! Renner är helt lysande! Helt klart värd sin Oscarsnominering! Övriga skådespelare är mycket väl godkända!

The Town är ett mästerverk!


BETYG: EN SOLKLAR 5 AV 5


Och nu över till DVD-releasen!


THE FIGHTER


Ett sport-drama regisserad av David O' Russell. Bland skådespelarna hittar vi Mark Wahlberg, Christian Bale, Melissa Leo och Amy Adams!


"Irish" Micky Ward (Mark Wahlberg" är en hårt kämpande boxare som bor i Lowell, Massachusetts. Han har hela tiden levt i skuggan av sin äldre halvbror Dicky "Quacka" Eklund (Christian Bale). Dicky kallades för "The Pride of Lowell" efter att han "slog" ner den legendariska boxaren Sugar Ray Leonard. Micky's karriär går inte så bra, eftersom Dicky och mamman Alice (Melissa Leo) fixar fram dåliga matcher. Men senare så träffar Micky bartjejen Charlene (Amy Adams). Hon befinner sig på ett sätt i samma helvete som Micky. Charlene vill att Micky ska bryta sig loss ur familjen och göra det han vill. Men man lämnar inte familjen Ward ostraffad!


Jag hade aldrig hört talas om varken Micky Ward eller Dicky Eklund innan jag såg "The Fighter". Senare efter filmen så sökte jag lite om de på google. Jag tyckte att Dicky var en mer intressant individ än Micky. Men hursomhelst filmen var väldigt intressant och mycket bra! Den är väldigt ärlig och har ett stort bultande hjärta. Den är samtidigt väldigt rolig och spännande. Den tappar aldrig fokuset och den blir aldrig löjlig eller förhärligande. Det är lite Rocky över filmen fast utan fånig patriotism och flaggviftningar. Skådespelarna är alla riktigt bra i sina roller! De två som sticker ut mest är Christian Bale och Melissa Leo! Christian Bale har gång på gång visat vilken otroligt bra skådespelare han är! Han är så mångsidig! Han har spelat allt från en sömnlös textilsarbetare till Batman. Alla vet också att han kan förändra sin fysik när han vill. Här har han bantat ner sig över 20 kilo. Han spelar så fenomenalt bra att han helt rätt blev Oscarsbelönad! Han är helt klart en skådespelare av De Niro-klass! Det är faktiskt så att skådespelarna är så bra att Mark Wahlberg framstår som den svaga länken. Inte för att han är dålig, utan han är bra. Jättebra t.o.m, men i jämförelse med Christian Bale, Melissa Leo och Amy Adams så bleknar han! Regissören David O' Russell är smart nog att inte göra boxningsscenerna till en stor del av filmen. Utan det är relationen mellan dessa karaktärer som gör filmen till en vinnare!

The Fighter är en jättebra film som alla borde se! Speciellt om man vill se skådespeleri när det är som bäst!


BETYG: 5 AV 5

Av Anton Svantesson - 20 november 2010 18:05

Eftersom jag inte har gjort ett inlägg på ett väldigt bra tag, kommer jag skriva recensioner av 4 st filmer jag har sett på bio den senaste tiden.


Cornelis


Det är en biografi om en av Sveriges mest älskade folksångare, Cornelis Vreeswijk. Den är regisserad av Amir Chamdin. Cornelis spelas av norrmannen Hans-Erik Dyvik Husby, eller Hank von Helvete. Övriga roller spelas av David Dencik, Malin Crépin, Helena Af Sanderberg och Johan Glans.


Cornelis Vreeswijk jobbar som en läkare på ett mentalsjukhus. Men efter en liten olycka säger han upp sig. När han är på en halloween fest träffar han Fred Åkerström (David Dencik). Han får höra en låt som Cornelis har skrivit. Han skickar Cornelis till Anders Burman (Johan Glans). Han blir väldigt imponerad av Cornelis sång och hans sätt att sjunga. Detta blir början på en karriär med många framgångar, men också lika många skavanker...


Amir har verkligen fått till tidsperioden riktigt bra. Det ser 60-talsaktigt ut och det känns som 60 tal också. I skådespeleriet, dialogerna, miljöerna. Allt känns rätt med tidsepoken. Musiken är jättebra. Skriven av sonen Jack Vreeswijk. I ett högt tempo får man reda på Cornelis barndom. Hur han kom från Holland till Sverige när han bara var 12 år gammal. Jag är glad att den gode regissören inte har valt att fega ur med att visa de svarta stråkarna i Cornelis liv. Här skildras pillermissbruket, alkoholismen och svartsjukan på ett naket och autentiskt sätt. Hans-Erik som Cornelis hade inte kunnat bli bättre. Inte bara för att han är fenomenalt bra utan för att han är porträttlik. Enastående! David Dencik som Fred Åkerström är också väldigt bra. Men Johan Glans känns malplacerad. Men ser på honom att han anstränger sig för att vara seriös i de scenerna där han är med. Hur är filmen i sig då...? Jättebra med tanke på att det är en svensk film så är den en riktig höjdare. Jag kommer definivt se en ny film av Amir Chamdin.


BETYG: 4 av 5



Due Date

 

En ny komedi av Todd Philips. Med Robert Downey Jr. och Zach Galifianakis i huvudrollerna.

 

Peter (Robert Downey Jr.) är en ignorant skitstövel som är påväg till Los Angeles för att vara med på hans frus förlossning. Men efter en liten olycka på flygplatsen så kan inte Peter komma iväg någonstans. Han möter den blivande skådespelaren Ethan Tremblay (Zach Galifianakis). Han är påväg till Hollywood och erbjuder att skjutsa Peter till L.A Peter märker väldigt tidigt att Ethan inte är den som har alla indianerna i stammen. Ethan ska begrava sin pappa. Han har askan i en kaffeburk. Det blir en lång men minnesvärd resa. Ska detta omaka paret lägga sina differenser åt sidan och bli vänner?

 

Todd Philips överraskade mig väldigt positivt med den briljanta "Baksmällan." Det var den roligaste komedin på mycket länge. Vi är ju inte så bortskämda med bra komedier här i Sverige. Så när jag fick se trailern till denna filmen så blev mina förväntningar väldigt höga. Dels för att Todd skulle regissera men också för den superba rolllistan. Skådespeleriet är av allra högsta kvalité. Tänker då på paret Downey Jr. & Galifianakis. De är fantastiska i sina respektive roller. I synnerhet Galifianakis, som i ena stunden berör med en barnslig naivitet för att sedan runka sig till sömns. Robert Downey Jr. är med sin drypande sarkasm och kaxighet ett mer eller mindre val. Todd Philips öser på med smart och oförutsägbar humor. Men han har även cojones att göra filmen ömsint, när det gäller Ethan och hans döda far. Filmen är otroligt välskriven. Dialogerna är på en mästerverksnivå. Det här är ju definitivt årets bästa komedi!

 

BETYG: 5 av 5

 

 

Harry Potter och Dödsrelikerna, Del 1

 

Den sjunde installationen i den berömda Harry Potter-franchisen. Åter igen regisserad av David Yates. Och huvudrollerna spelas ännu en gång av Daniel Radcliff, Emma Watson och Rupert Grint.

 

Nu är det blodigt allvar som gäller. Dumbledore är död. Snape har flytt. Voldemort blir bara starkare för varje dag som går. Harry, Hermione och Ron är på jakt efter horrukroxerna. Känslorna börjar flöda mellan Harry och Hermione. Ron börjar ifrågasätta hela uppdraget och att Harry ska vara den utvalde. Samtidigt är även Bellatrix ute efter trion. Malfoy har blivit en ny dödsätare. Och Voldemort behöver en trollstav som Dumbledore ägde. Kommer trion att besegra Voldemort..?

 

Det är med en bitterljuv känsla som man slår sig ner i biomörkret och kollar in den sjunde filmen om Harry Potter. Efter 10 års följetong har man fästs sig vid den här filmserien. Filmerna är av blandad kvalité. Ettan - bra. Tvåan - superbra. Trean - mästerlig. Fyran - bra. Femman - sådär. Sexan - mästerlig. Sjuan - mästerlig. David Yates är tillbaka som regissör efter att ha regisserat femman och sexan. Han har lyckats med att ge serien en högst personlig touch och mer utveckling och fördjupning i karaktärerna. Även om femman inte var så speciellt bra så märkte man att karaktärerna hade mognat lite i sina roller och att tonen var mörkare, samt att humorn lös med sin frånvaro. I sexan gick man lite tillbaka till humorns rötter, men tonen var mörkare än i femman. Samt att den var mer tragisk och dystopisk än femman. Sjuan är en vidareutveckling av sexan. Tonen är mörkare och kallare. Våldet har eskalerat till det mer brutala och pessimistiska. Humorn är inte helt frånvarande men närvarar enbart med ytterst små doser. Skådespelarna har verkligen gått in i sina roller fullt och alla levererar top-notch. Tänker i synnerhet på Daniel Radcliff och Emma Watson. Deras kemi känns väldigt äkta och trovärdig. Daniel Radcliff visar verkligen här att han är ett framtidsnamn att räkna med. Han är fantastisk som Harry Potter. Ingen hade kunnat göra rollen bättre än honom. Detsamma gäller för Emma Watson och Rupert Grint som är suveräna i sina respektive roller. När det gäller dem andra skådespelarna så finns det inte mycket att säga förutom att dem är fantastiska. Tänker främst på Helena Bonham Carter som Bellatrix Lestrange. Hon är en sannerligen briljant skådespelare och här spelar hon så fenomenalt att hon förtjänar en Oscar. Ralph Fiennes som Voldemort är också ett genidrag av den gode regissören. Ralph vet verkligen hur han ska göra för att verka så ond och otäck ut som möjligt. Trots att han är tungt sminkad och till en viss del dataanimerad så lyckas han vara trovärdig. När jag har sett den andra delen så kommer jag att gråta. För sen blir det inga fler Harry Potter filmer och det gör mig ledsen :( Fantastiskt bra film!

 

BETYG: 5 av 5

 

 

Paranormal Activity 2

 

En uppföljare till mästerverket Paranormal Activity. Nu med en annan regissör. Den mer erfarne Tod Williams. Precis som i första filmen så är det filmat med hackig handhållen kamera och det är amatörskådespelara.


Vi får möta en lycklig amerikansk familj, och frun har precis fött sitt andra barn. Hon har en snäll make, en godhjärtad syster och en snäll tonårsdotter. Allt verkar vara som den amerikanska drömmen. Helt plötsligt börjar mystiska saker att hända. Så familjen väljer att sätta upp minikameror både inuti och utanför huset. Och förfäras över vad de får se när de kikar på uppspelningen...


Första filmen var som tidigare nämnt ett mästerverk och en briljant skräckfilm. Den hade en väldigt otäck och maxad atmosfär och en otäck story. Filmen kanske föll lite platt med dem lite väl amatörmässiga skådespelarna. Men den lyckades skrämma skiten ur mig första gången jag såg den. Det märks på den här uppföljaren att det är en helt annan regissör vid rodret. Skådespeleriet var mycket mer sansat och bättre än det hysteriska skådespeleriet i den första filmen. Dialogerna kändes också väldigt äkta och naturliga. Atmosfären maxas upp redan när den första natten filmas. Då den bullrande basen ekar genom hela biografen så spänner man sig rejält. Den handhållna kameran bidrar mycket till den väldigt tighta stämningen. Mycket bra skräckfilm det här!


BETYG: 4 av 5


Ovido - Quiz & Flashcards