Direktlänk till inlägg 25 februari 2012

Straw Dogs

Av Anton Svantesson - 25 februari 2012 13:06

Inte Sam Peckinpah's mästerverk från 1971 utan remaken. Skriven och regisserad av Rod Lurie. Vi ser James Marsden i Dustin Hoffman's roll. Vi ser Alexander Skarsgård i Del Henney's roll och vi ser Kate Bosworth i Susan George's roll. I övriga roller syns bl.a James Woods och Dominic Purcell.


Handlingen är detsamma som i originalet. David Sumner (James Marsden) och hans fru Amy (Kate Bosworth) flyttar till Blackwater, Mississippi. Det är nämligen så att Amy växte upp där. Amy blir mottagen med öppna armar av alla som känner henne. Det dröjer inte lång tid innan Amy's ex, Charlie (Alexander Skarsgård), och hans vänner börjar jävlas med dem. Fientligheten växer sig allt större mellan dem och till slut leder allt till en våldsam uppgörelse.


Sam Peckinpah's original var väldigt kontroversiell när den kom ut. Publiken reagerade mycket starkt på våldet som var ovanligt rått för den tiden. Filmen blev en succé dock och är en av Peckinpah's bättre filmer. Dustin Hoffman gjorde en av sina mest hysteriska roller men var helt fenomenal. Del Henney var effektiv som Charlie och Susan George var hygglig som Amy. Allt som allt ett lysande mästerverk! Åter till remaken.


Remaken skiljer inte sig markant från originalet. Enda skillnaden är var filmerna utspelar sig. I originalet befinner dem sig i Cornwall och nu i Blackwater. Rod Lurie lyckas behålla den krypande skräcken och den stigande spänningen. Visst kan det kännas någorlunda onödigt med en remake som är en ren kopia men i "Straw Dogs" är det inget som känns onödigt utan den känns riktigt fräsch. Som vanligt med filmer som skildrar södra USA är det ingen positiv bild av rednecks som målas upp framför våra ögon. 


Den är fruktansvärt spännande stundtals. Ibland kom jag på mig själv tittandes bakom kudden för vissa scener är så skrämmande att det nästan är outhärdligt. Sen är remaken precis som originalet oerhört våldsam och är man en djurvän som jag så finns det några scener som är fruktansvärt jobbiga att se på. I slutet ackumuleras våldet något ofantligt. Fast samtidigt är det inte värre än modern tids splatter-rullar.


Miljöerna som målas upp är förvånansvärt riktigt vackra och ser ut som en riktig sommaridyll men så fort stämningen ökas blir Blackwater mer och mer en hotfull miljö. Fotot är jättefint och färgglatt med fina toner och en skarp bild. Musiken är bra! Blandning mellan klassisk hillbilly-polka och filmmusik är förvånansvärt effektiv och bidrar till filmens mörka stämning.


Skådespeleriet är nästan lika bra som i originalet. James Marsden är ganska bra som David Sumner. Han är jävligt blek första halvan men i andra halvan växer han ordentligt och övertygar med sin underliggande rädsla och paranoia. Han kan inte jämföras med Dustin Hoffman. Dustin är en levande legend och gjorde den rollen briljant och James är ingen legend. Hans alster består av X-men och Superman Returns. Han är fullt godkänt.


Kate Bosworth är bra som Amy. Hon är helt suverän i första halvan men sen i andra halvan blir hon på tok för hysterisk för att det ska övertyga. Hon är bra dock! Hon och James Marsden har ett bra samspel och övertygar som ett gift par. Bra jobbat!


Den stora pokalen tillhör dock landsmannen Alexander Skarsgård som gör sin äckligaste roll någonsin! Alexander är i mitt tycke den bäste i familjen Skarsgård. Han kommer bli minst lika stor som farsan sin om inte större. Alexanders självlysande karisma och talang kommer verkligen till sin rätt i denna film. Han är alltså helt fenomenal och bär filmen helt och hållet! Sen att han spöar skiten ur Del Henney är ett stort plus! Enastående!


James Woods bidrar med massivt överspel som fyllot "coach" men han är inte dålig. Fast problemet med Woods är att hans överspel blir bara för mycket i slutändan att han har svårt att övertyga han med. Nu säger jag inte att han är dålig utan han är bra, men om Rod hade haft lite stramare tyglar hade Woods varit briljant.


Dominic Purcell som enstöringen Jeremy Niles är hyfsat skrämmande och hans nerviga spel är fantastiskt! Skådespelarmässigt är "Straw Dogs" väl godkänd!


Tyvärr så spårar filmen ur något ordentligt i obehagligheter och det är tyvärr på bekostnad av trovärdighet. Det hela utvecklas till ett antiklimax som inte är välregisserad eller ens genomtänkt. Det är lite synd då filmen är så förbaskat bra fram tills dess. "Straw Dogs" är som remake en oerhört bra film. Som thriller är den fullt godkänd och skräckfilm närapå lysande. Rekommenderas med viss reservation för folk som är känsliga för våld och djurplågeri.


HANDLING/MANUS: ***

REGI: ***

SKÅDESPELARE: ****

MUSIK: ****

PRODUKTION:*****

BETYG: 3,8 av 5

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anton Svantesson - 17 mars 2012 17:30


Regisserad av tungviktaren Martin Scorsese. Den här filmen är lite speciell. Det är Scorsese's första familjefilm i 3D dessutom. Bland rollistan syns Asa Butterfield, Chloe Moretz, Ben Kingsley och Sacha Baron Cohen. Manuset är skrivet av "Gladiator"...

Av Anton Svantesson - 26 februari 2012 14:05


Kl. 02:35 är det dags för Oscargalan ja. Har inga höga förväntningar. Det känns som att man vet hur det hela kommer sluta. Hoppas på en överraskning eller två. Sen att Billy Crystal ska vara värd är positivt dock. Jag tror det kommer sluta såhär:  ...

Av Anton Svantesson - 24 februari 2012 21:30


Regisserad av giganten Steven Spielberg. Rollistan består inte av några större namn. För det mesta okända och vissa nykomlingar. Manuset är skrivet av Richard Curtis och Lee Hall. Baserad på barnboken "War Horse."   Det är tidigt 1900-tal. Första...

Av Anton Svantesson - 14 februari 2012 21:04


Av alla filmer man kunde välja på. Regisserad av "Charlie's Angels"-regissören, McG. Det är en gedigen rolllista med skådisar som Tom Hardy, Chris Pine, Reese Witherspoon och Til Schweiger.   Tuck (Tom Hardy) och F.D.R (Chris Pine) är två CIA-age...

Av Anton Svantesson - 9 februari 2012 11:02


Biografin om Englands mest hårdnackade dam Margaret Thatcher. Regisserad av Mamma Mia-regissören Phyllida Loyd. Meryl Streep spelar den gamla "järnladyn." I övriga roller syns Jim Broadbent och Richard E. Grant.   En grånande Margaret Thatcher (M...

Ovido - Quiz & Flashcards