Direktlänk till inlägg 27 december 2011

Entertaining, my dear Watson!

Av Anton Svantesson - 27 december 2011 20:44

Då är filmen "Sherlock Holmes - Game of Shadows" avklarad! Uppföljaren till 2009 stora actionrökare "Sherlock Holmes." Regisseras återigen av britten Guy Ritchie. Robert Downey Jr. återvänder som Holmes och Jude Law återvänder som Dr. Watson. I övriga roller syns Stephen Fry, Jared Harris, Rachel McAdams, Noomi Rapace och Kelly Reilly.


Watson ska gifta sig med sin fästmö Mary (Kelly Reilly) och är överlycklig, men det finns en som inte är lycklig över det. Nämligen hans kompanjon och "bästa" vän, Sherlock Holmes. Han måste ju få ta farväl av sin kära läkare. På Watson's svensexa träffar Sherlock en zigenare vid namn Simza (Noomi Rapace). Det visar sig att någon försöker mörda henne, men Holmes stoppar busen. Senare träffar Holmes professor Moriarty (Jared Harris) och han visar sig vara allt annat än en vanlig professor. Det blir Holmes uppdrag att lösa mysteriet om Moriarty.


Jag älskade första filmen. Den var kvick, actionfylld och någorlunda originell. Samt att den visade upp en Sherlock Holmes som man aldrig hade skådat innan. Man visade upp en detektiv som var hög på kokablad och hade världens skarpaste  hjärna. Guy Ritchie's energiska regi med Robert Downey Jr's drypande sarkasm och Jude Law's mer tillbakadragna spel visade sig vara en väldigt lyckad kombination. Funkar det en andra gång?


Ja, man har faktiskt lyckats med att skapa en uppföljare som inte behöver leva i skuggan av dess föregångare utan som faktiskt mer än väl står på egna ben. Det största problemet med uppföljare är behovet att ge för mycket av det goda istället för att skapa något nytt. Det tycker jag att Ritchie undviker tämligen skickligt!


Precis som ettan är tvåan tekniskt och visuellt gigantisk! Samtidigt så lyckas Ritchie tillföra autencitet till karaktärerna och miljöerna. London ser och känns autentisk och leran och skitigheten bidrar starkt till autenciteten! Fotot är magnifikt! Åkningarna är bland det snyggaste jag har sett i en modern actionfilm! Klippningen är som vanligt med Ritchie's filmer mästerligt bra! Fast det finns en viss risk att folk som inte är vana vid snabba klipp kan känna sig lite illamående.


Skådespeleriet är närapå fulländat. Robert Downey Jr. är återigen helt fantastisk som Holmes och övertygar som en egoistisk och flummig skitstövel! Det som gör hans prestation fulländad även denna gång är hans sarkasm och fenomenala komiska tajming som är en ren njutning. Basil Rathbone och Jeremy Brett är som bortblåsta! RDJ är den ultimata Holmes!


Jude Law som Dr. Watson är lika bra! Hans mjuka framtoning och sansade spel kombineras klockrent med RDJ mer utflippade spel. I Law's tolkning blir Watson en trovärdig liten karaktär som gillar sin kompanjon mer än vad han visar, och som faktiskt njuter av att dra ut på äventyr med Holmes. Kemin mellan dessa herrar var en bärande del i första filmen. Det är det den här gången också! Att lyssna på deras kärleksgnabb är lika njutningsfullt i tvåan som det var i ettan! Fantastiskt!


Jared Harris som professor Moriarty är filmens stora överraskning! Mark Strong var lysande som Blackwood i ettan! Harris är snäppet bättre! Hans ondska känns äkta och inte påklistrad. Scenerna mellan honom och Holmes andas volt och spänning! Utan tvekan filmens höjdpunkt!


Noomi Rapace är tyvärr filmens svagaste skådespelare. Hennes karaktär känns inte intressant och hennes öde berör inte. Samt att hon inte rår på RDJ's karisma och scendominans. Tråkigt!


Actionscenerna kommer definitvt göra intryck på åskådaren. I synnerhet actionscenen i skogen. Den är en blivande klassiker bland historiska actionscener! Musiken är jättebra och passar filmens tempo och handling perfekt. Om jag ska ta upp något som stör mig lite är ytligheten. Vissa twists är genomtänkta och vältajmade medans vissa känns lite billiga. Tyvärr!


Sammanfattningsvis en mycket bra uppföljare till en exemplarisk actionrökare. RDJ övertygar i sin roll och spelar Holmes på ett sätt att ingen annan kan spela rollen efter honom. Guy Ritchie visar sig vara en actionregissör att räkna med! Rekommenderas!


HANDLING/MANUS: ***

REGI: ****

SKÅDESPELARE: ****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****

BETYG: 4,2 AV 5

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anton Svantesson - 17 mars 2012 17:30


Regisserad av tungviktaren Martin Scorsese. Den här filmen är lite speciell. Det är Scorsese's första familjefilm i 3D dessutom. Bland rollistan syns Asa Butterfield, Chloe Moretz, Ben Kingsley och Sacha Baron Cohen. Manuset är skrivet av "Gladiator"...

Av Anton Svantesson - 26 februari 2012 14:05


Kl. 02:35 är det dags för Oscargalan ja. Har inga höga förväntningar. Det känns som att man vet hur det hela kommer sluta. Hoppas på en överraskning eller två. Sen att Billy Crystal ska vara värd är positivt dock. Jag tror det kommer sluta såhär:  ...

Av Anton Svantesson - 25 februari 2012 13:06


Inte Sam Peckinpah's mästerverk från 1971 utan remaken. Skriven och regisserad av Rod Lurie. Vi ser James Marsden i Dustin Hoffman's roll. Vi ser Alexander Skarsgård i Del Henney's roll och vi ser Kate Bosworth i Susan George's roll. I övriga roller ...

Av Anton Svantesson - 24 februari 2012 21:30


Regisserad av giganten Steven Spielberg. Rollistan består inte av några större namn. För det mesta okända och vissa nykomlingar. Manuset är skrivet av Richard Curtis och Lee Hall. Baserad på barnboken "War Horse."   Det är tidigt 1900-tal. Första...

Av Anton Svantesson - 14 februari 2012 21:04


Av alla filmer man kunde välja på. Regisserad av "Charlie's Angels"-regissören, McG. Det är en gedigen rolllista med skådisar som Tom Hardy, Chris Pine, Reese Witherspoon och Til Schweiger.   Tuck (Tom Hardy) och F.D.R (Chris Pine) är två CIA-age...

Ovido - Quiz & Flashcards