Direktlänk till inlägg 21 januari 2012

Tinker Tailor Soldier Spy

Av Anton Svantesson - 21 januari 2012 01:10

Såg filmen för några veckor sen men måste skriva en recension medans den är färsk i minnet. Den är alltså regisserad av Tomas Alfredson. Han har fått ihop en riktigt gedigen rolllista med skådespelare som Gary Oldman, John Hurt, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, bl.a


George Smiley (Gary Oldman) är en pensionerad MI6 agent som har svårt att vänja sig vid ett liv utanför säkerhetstjänsten. Han får höra av en annan agent att det finns en mullvad i Circus och detta får Smiley att återigen inträda i spionage-världen. Men hans uppdrag blir inte det lättaste. Han ska ta reda på vem av hans tidigare kollegor tänker förråda honom.


Jag älskar Tomas Alfredsons filmer. "Fyra Nyanser av Brunt" och "Låt den rätte komma in" är två svenska mästerverk! I synnerhet den sistnämnda. När jag läste om att han skulle filma i England med Gary Oldman så blev jag väldigt glad, och senare när Tom Hardy, Colin Firth och John Hurt anslöt sig till filmen blev det bara bättre och bättre.


Titeln däremot var lite småklurig - Tinker Tailor Soldier Spy (svensk titel - Mullvaden) är alltså baserad på en bok som jag inte har läst. Resultatet är mycket bra faktiskt!


Det man märker när man ser filmen är att Alfredson har lagt ner stor tid och möda på detaljerna. Filmen ska utspela sig på 70-talet och det märks verkligen! Allt stämmer! Bilarna, kostymerna, miljöerna och främst det magnifika fotot av Alfredsons evige följeslagare - Hoyte Van Hoytema. Ge den mannen en Oscar för fan!


Manuset är också riktigt välskrivet. Vissa repliker är riktigt sköna och passar perfekt in tidsperioden! Att höra agenternas tjattrande fram och tillbaka är en ren njutning och den främsta njutningen kommer i form av skådespeleriet. Det går verkligen inte av för hackor!


Det var längesen man fick se en så här mästerlig ensemblefilm! Tomas Alfredson visar sig vara en riktig mästare på personregi. Gary Oldman är strålande som Smiley. Han övertygar i varenda scen! Om han inte blir Oscarsnominerad kommer jag bli lite ledsen. Makalöst bra!


John Hurt är njutningsfull som agenten Control! En sann mästare som här verkligen visar vad han går för! Han förtjänar ett omnämnande eller två!


Colin Firth är lysande som Bill Haydon. Har alltid tyckt att Firth är en väldigt stel skådespelare som spelar den buttre träbocken - men här spelar han banne mig med en helt annan typ av energi! Mycket bra jobbat!


Tom Hardy och Mark Strong är som vanligt helt fantastiska trots att de har minimal speltid. Sen är det kul att få se den fenomenale Stephen Graham i en kort cameoroll! Faktum är att alla spelar så bra och jämt att ingen underpresterar eller spelar halvdant utan alla är fenomenala i sina roller!


Jag beundrar verkligen stämningen som Tomas lyckas få till så bra! Stämning som skiftar mellan paranoia och obehag! Den är även riktigt spännande stundtals! Det enda jag kan ha problem med är att tempot ibland kan bli liiite väl långsamt. Å andra sidan är filmen ett sådant gediget hantverk att man förlåter det stundtals sluttrande tempot.


Filmen är däremot väldigt klurig. Det är så många sidohistorier som avvecklas att den kräver ens uppmärksamhet hela vägen. Musiken är väldigt bra! Alfredsson lyckas smyga in lite Jussi Björling i det hela! Mycket lyckade låtval!


En mycket bra utländsk debut av Tomas! Fenomenalt skådespeleri, makalös tidsskildring, skön stämning och en engagerande handling lyfter Tinker Tailor Soldier Spy till imponerande höjder! Riktigt bra film och den rekommenderas varmt!


HANDLING/MANUS: ****

REGI: ****

SKÅDESPELERI: *****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****

BEYG: 4,6 AV 5

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anton Svantesson - 17 mars 2012 17:30


Regisserad av tungviktaren Martin Scorsese. Den här filmen är lite speciell. Det är Scorsese's första familjefilm i 3D dessutom. Bland rollistan syns Asa Butterfield, Chloe Moretz, Ben Kingsley och Sacha Baron Cohen. Manuset är skrivet av "Gladiator"...

Av Anton Svantesson - 26 februari 2012 14:05


Kl. 02:35 är det dags för Oscargalan ja. Har inga höga förväntningar. Det känns som att man vet hur det hela kommer sluta. Hoppas på en överraskning eller två. Sen att Billy Crystal ska vara värd är positivt dock. Jag tror det kommer sluta såhär:  ...

Av Anton Svantesson - 25 februari 2012 13:06


Inte Sam Peckinpah's mästerverk från 1971 utan remaken. Skriven och regisserad av Rod Lurie. Vi ser James Marsden i Dustin Hoffman's roll. Vi ser Alexander Skarsgård i Del Henney's roll och vi ser Kate Bosworth i Susan George's roll. I övriga roller ...

Av Anton Svantesson - 24 februari 2012 21:30


Regisserad av giganten Steven Spielberg. Rollistan består inte av några större namn. För det mesta okända och vissa nykomlingar. Manuset är skrivet av Richard Curtis och Lee Hall. Baserad på barnboken "War Horse."   Det är tidigt 1900-tal. Första...

Av Anton Svantesson - 14 februari 2012 21:04


Av alla filmer man kunde välja på. Regisserad av "Charlie's Angels"-regissören, McG. Det är en gedigen rolllista med skådisar som Tom Hardy, Chris Pine, Reese Witherspoon och Til Schweiger.   Tuck (Tom Hardy) och F.D.R (Chris Pine) är två CIA-age...

Ovido - Quiz & Flashcards