Direktlänk till inlägg 30 december 2011

The Girl With The Dragon Tattoo

Av Anton Svantesson - 30 december 2011 22:28

Den filmen blev det minsann! Amerikanska remaken på svenska "Män Som Hatar Kvinnor." Regisserad av mästaren David Fincher. I huvudrollerna som Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander ser vi Daniel Craig och Rooney Mara. I övriga roller syns Stellan Skarsgård, Christopher Plummer, Robin Wright Penn bl.a


Handlingen är detsamma. Mikael Blomkvist (Daniel Craig) är en journalist och är åtalad för förtal och riskerar att bli avstängd. Samma dag får han ett samtal av Henrik Vanger (Christopher Plummer). Han vill att Mikael ska skriva en krönika om Vangers släkt. Senare får Mikael reda på att det inte handlar om någon krönika. Han vill att Mikael ska undersöka mordet på Vangers brorsons dotter, Harriet. Det enda problemet är att fallet är över 40 år gammalt. Mikael lär känna den briljante men omyndighetsförklarade Lisbeth Salander (Rooney Mara).


Den svenska var en positiv överraskning. Den är välskriven, välregisserad och välspelad. Den är även väldigt spännande och hårt slående. Den visade upp en skådespelerska som var en sann briljans att skåda. Nämligen Noomi Rapace. Hennes Lisbeth Salander var en karaktär som man aldrig hade föreställt sig. Noomi gav rollen den tuffheten och trovärdigheten som krävdes.


Hon vann en mycket välförtjänt guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Fast filmen hade ju sina negativa aspekter också - Michael Nyqvist. Han är en skådis som jag vanligtvis gillar men som Micke Blomkvist var han fel man. Han övertygade inte i scenerna han medverkade i och alla hans scener med Noomi föll platt. Sammanfattningsvis en bra svensk thriller!


Men tillbaka till den amerikanska. Filmen är som sagt regisserad av David Fincher. Mannen bakom mästerverk som "Fight Club", "Se7en", "Zodiac." När jag fick höra att han skulle regissera remaken blev jag jätteglad för han vet verkligen hur man skapar mörka och skruvade thrillers. Senare när man fick veta att Daniel Craig skulle spela Blomkvist blev man ännu gladare. Han är en fantastisk skådespelare som är den bästa James Bond.


Men spänningen i det hela låg ju i vem som skulle spela Lisbeth Salander. Valet föll på den relativt okända Rooney Mara. Det visade sig att hon hade en liten roll i Fincher's film om facebook-killen "The Social Network."  Så hon var inte helt oerfaren.


Hur är resultatet då? Riktigt bra! David Fincher öser på med scener som känns i magen och är outhärdliga att se. Filmen är mörkare både visuellt och innehållsmässigt än originalet. Fincher fegar inte ur när det kommer till våldet och hemskheterna. Tänker främst på en lång och tarmvridande våldtäktsscen. Trent Reznor's musik gör att dem värsta scenerna känns ännu värre. Dunkande technomusik som bidrar till filmens mörka stämning.


Filmen är ju omtalad för att skådespelarna bryter på svenska. Det kanske låter lite konstigt först, men annars var det inget som störde mig. Det var faktiskt bara intressant. Det gav filmen en annan dimension.


Skådespeleriet är briljant! Daniel Craig är helt lysande som Blomkvist. Han övertygar i varenda scen och hans irritation och ilska känns realistisk. Han spelar ut hela sitt register. Daniel förknippas ju med Bond-filmerna, men här visar han upp en helt annan sida av sig själv. Mycket starkt jobbat! Christopher Plummer och Stellan Skarsgård är briljanta i deras roller.


Den stora överraskningen i filmen är Rooney Mara. För att vara hennes första huvudroll gör hon ett mäktigt första intryck! Hennes Salander skiljer sig från Rapaces Salandes. Där Noomi var tuff och nästan osårbar är Rooney mer sårbar och bräcklig. På många sätt är Rooney mer realistisk än Noomi. Hon är alltså helt fenomenal och det är mycket hon har fått stå ut med. Bland annat kraftig viktminskning. Jag gissar på Oscarsnominering! Kemin mellan Rooney och Daniel känns genuin och helt fantastisk! 


Filmen är för mig bättre än den svenska versionen på alla plan. Allt från manus, regi, skådespeleri till produktion. Fotot är makalöst fint. Aldrig har Sverige skildrats så storslaget som i denna film! Klippningen är riktigt bra den med. Filmen flyter på fint och David's stil känns igen. Storyn rör sig oundvikligen framåt och man vill följa den hela vägen till det oundvikliga slutet. Sen är filmen ruskigt spännande också. Ibland kom jag på mig själv bitandes på mina naglar. Spänningen är olidligt i vissa scener!


En mycket bra thriller det här! Fincher gör en storstilad comeback till stilen som han blev känd för. Det råa och kompromisslösa hantverket som kännetecknade "Seven" och "Fight Club." Rooney Mara och Daniel Craig övertygar som omaka par. Spännande och väldigt obehaglig film! Mästerverk! Rekommenderas!


HANDLING/MANUS: *****

REGI: *****

SKÅDESPELARE: *****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****

BETYG: 5 AV 5

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anton Svantesson - 17 mars 2012 17:30


Regisserad av tungviktaren Martin Scorsese. Den här filmen är lite speciell. Det är Scorsese's första familjefilm i 3D dessutom. Bland rollistan syns Asa Butterfield, Chloe Moretz, Ben Kingsley och Sacha Baron Cohen. Manuset är skrivet av "Gladiator"...

Av Anton Svantesson - 26 februari 2012 14:05


Kl. 02:35 är det dags för Oscargalan ja. Har inga höga förväntningar. Det känns som att man vet hur det hela kommer sluta. Hoppas på en överraskning eller två. Sen att Billy Crystal ska vara värd är positivt dock. Jag tror det kommer sluta såhär:  ...

Av Anton Svantesson - 25 februari 2012 13:06


Inte Sam Peckinpah's mästerverk från 1971 utan remaken. Skriven och regisserad av Rod Lurie. Vi ser James Marsden i Dustin Hoffman's roll. Vi ser Alexander Skarsgård i Del Henney's roll och vi ser Kate Bosworth i Susan George's roll. I övriga roller ...

Av Anton Svantesson - 24 februari 2012 21:30


Regisserad av giganten Steven Spielberg. Rollistan består inte av några större namn. För det mesta okända och vissa nykomlingar. Manuset är skrivet av Richard Curtis och Lee Hall. Baserad på barnboken "War Horse."   Det är tidigt 1900-tal. Första...

Av Anton Svantesson - 14 februari 2012 21:04


Av alla filmer man kunde välja på. Regisserad av "Charlie's Angels"-regissören, McG. Det är en gedigen rolllista med skådisar som Tom Hardy, Chris Pine, Reese Witherspoon och Til Schweiger.   Tuck (Tom Hardy) och F.D.R (Chris Pine) är två CIA-age...

Ovido - Quiz & Flashcards