Direktlänk till inlägg 24 februari 2012

War Horse

Av Anton Svantesson - 24 februari 2012 21:30

Regisserad av giganten Steven Spielberg. Rollistan består inte av några större namn. För det mesta okända och vissa nykomlingar. Manuset är skrivet av Richard Curtis och Lee Hall. Baserad på barnboken "War Horse."


Det är tidigt 1900-tal. Första världskriget är nära och bönderna har det inte lätt. I synnerhet Ted Narracott (Peter Mullan) och familjen hans har det verkligen inte lätt. Deras hus kommer snart att tas över skitstöveln Lyons (David Thewlis). Då får Ted syn på hästen Joey. Ted förblindas av hans snabbhet och skönhet att han köper Joey på stört. Det dröjer inte lång tid innan Joey blir populär bland övriga bönder. Ted's son Albert (Jeremy Irvine) tar på sig att träna Joey och göra honom till en tam häst. Men då kriget bryter lös och armén behöver hästar blir Joey snabbt en favorit.


Steven Speilberg hade precis avslutat "Tintin och skulle påbörja efterarbetet. Då fick han nys om "War Horse" och bestämde sig för att göra den. Han fick manuset av Richard Curtis och Lee Hall. Spielberg rördes till tårar av berättelsens hjärta och själ. Han sa till manusförfattarna att skriva om det hela och då påbörjades en intensiv 10 månaders period.


När det kom till skådespeleriet visste Spielberg att han inte ville ha kända skådisar med i filmen. "War Horse" hade redan sett teaterscenens rampljus. Speilberg valde att ge rollen som Albert Narracott till den okände teaterskådespelaren Jeremy Irvine. Peter Mullan hade dock en liten biroll i Mel Gibson's mästerverk "Braveheart". David Thewlis var ju främst känd för rollen som professor R.J Lupin i den tredje Harry Potter-filmen.


Spielberg gjorde alltså hela filmen på bara 10 månader och trots att filmen först ser ut som ett hafsverk är resultatet över all förväntan.


Som vanligt med Spielberg's filmer är allt ruskigt välgjort. Fotot av Janusz Kaminski, Spielberg's standard-fotograf, är helt fenomenalt och lyckas spegla krigets helvete. Från alla skyttegravar till ammunition. Allt ser ohyggligt realistiskt ut.


Här finns några av de mest välregisserade krigsscener i nutid. Vi snackar om scener som är mätbara med den fenomenala landstigningsscenen i "Saving Private Ryan." Som när Joey (hästen) springer igenom Ingenmansland. Rysningar. Musiken av John Williams är som vanligt en bärande del och är alltså ruskigt bra och passar perfekt. Klippningen av Michael Kahn är också riktigt bra och annat hade jag inte väntat mig.


En sak som många verkar klaga på är sentimentaliteten som Spielberg injicerar i berättelsen. Jag förstår mig inte riktigt på den kritiken. Jag ser "War Horse" som en storslagen hyllning till gammalt hederligt filmskapande som främst har regissörer som David Lean och John Ford som förespråkare. Det finns väldigt många klassiska element i filmen. T.ex slutscenen borde få vilken filmälskare som helst att sitta med hakan i golvet. Kanske den bästa slutscenen på flera år. Krigsscenerna är briljanta som sagt och ger filmen en nödvändig puls. Det som skänker filmen både hjärta och själ förutom att berättartekniken är enastående är alla intressanta karaktärer. Deras öden griper tag om en.


Skådespeleriet är i vissa avséenden mycket bra. Jeremy Irvine är bra som Albert. Hans skådespeleri är dessvärre liite väl teatraliskt. Ibland låter replikväxlingarna onaturliga och det påverkar Irvine's skådespel. Men han sköter sig bra i alla fall. Peter Mullan är också bra som Albert's olycksföljde far, Ted. Hans spel är desvärre också lite väl teatraliskt. Som sagt det är inte deras fel utan det ligger i den ibland högtravande dialogen.


Emily Watson är däremot riktigt bra som modern och hon övertygar med sin frustration och blir inte dramatiskt överdriven. David Thewlis är bra som skitstöveln Lyons..även om hans roll är oerhört stereotypisk. Han är underhållande dock. Tom Hiddleston gör den starkaste rollen som soldaten som köper Joey för att dra ut i krig. Mycket bra. Skådespelarmässigt är "War Horse" godkänd.


"War Horse" är långt ifrån felfri. Filmen spretar lite varstans och är ibland lite övertydlig i sin dramatik. Hade Spielberg tonat ner lite på den lite överdrivna dramatiken och haft med andra skådisar hade "War Horse" varit ett mästerverk. Nu är den desvärre inte det. Med det sagt är den inte dålig. Långt ifrån. Den är fantastiskt bra och gripande men den är övertydlig i sin dramatik. Det är långt ifrån Spielberg's bästa men lika långt ifrån hans sämsta. En mycket bra film som rekommenderas varmt till dem som söker ett gammaldags matiné-äventyr!


HANDLING/MANUS: ****

REGI: *****

SKÅDESPELARE: ****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****


BETYG: 4,6 av 5

 

 
 
Ingen bild

John

24 februari 2012 22:21

Rollistan hittar vi visst det stora namn - räknar du emily Watson som okänd, Mr Sherlock från tv som okänd eller tom hiddelstn som okänd eller är ingen av dem tillräckligt stora för dig

Anton Svantesson

24 februari 2012 23:18

Alla är inte okända såklart, men om tar rent generellt är det ingen stjärnspäckad rollista.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anton Svantesson - 17 mars 2012 17:30


Regisserad av tungviktaren Martin Scorsese. Den här filmen är lite speciell. Det är Scorsese's första familjefilm i 3D dessutom. Bland rollistan syns Asa Butterfield, Chloe Moretz, Ben Kingsley och Sacha Baron Cohen. Manuset är skrivet av "Gladiator"...

Av Anton Svantesson - 26 februari 2012 14:05


Kl. 02:35 är det dags för Oscargalan ja. Har inga höga förväntningar. Det känns som att man vet hur det hela kommer sluta. Hoppas på en överraskning eller två. Sen att Billy Crystal ska vara värd är positivt dock. Jag tror det kommer sluta såhär:  ...

Av Anton Svantesson - 25 februari 2012 13:06


Inte Sam Peckinpah's mästerverk från 1971 utan remaken. Skriven och regisserad av Rod Lurie. Vi ser James Marsden i Dustin Hoffman's roll. Vi ser Alexander Skarsgård i Del Henney's roll och vi ser Kate Bosworth i Susan George's roll. I övriga roller ...

Av Anton Svantesson - 14 februari 2012 21:04


Av alla filmer man kunde välja på. Regisserad av "Charlie's Angels"-regissören, McG. Det är en gedigen rolllista med skådisar som Tom Hardy, Chris Pine, Reese Witherspoon och Til Schweiger.   Tuck (Tom Hardy) och F.D.R (Chris Pine) är två CIA-age...

Av Anton Svantesson - 9 februari 2012 11:02


Biografin om Englands mest hårdnackade dam Margaret Thatcher. Regisserad av Mamma Mia-regissören Phyllida Loyd. Meryl Streep spelar den gamla "järnladyn." I övriga roller syns Jim Broadbent och Richard E. Grant.   En grånande Margaret Thatcher (M...

Ovido - Quiz & Flashcards