Direktlänk till inlägg 27 januari 2012

Mission Impossible: Ghost Protocol

Av Anton Svantesson - 27 januari 2012 21:40

Det blev en actionfilm trots allt! Den fjärde i serien där Tom Cruise repriserar sin numera ikoniska roll, Ethan Hunt. Den är regisserad av Brad Bird. Mest känd för filmer som "Ratatouille" , "The Incredibles" och "The Iron Giant." I övriga roller syns bl.a Michael Nyqvist, Jeremy Renner, Simon Pegg och Tom Wilkinson.


Ethan Hunt och resten av IMF agenterna är anklagade för att ha sprängt upp den ryska byggnaden Kreml. Detta leder till att den amerikanska staten klipper alla band till organisationen. Presidenten kallar det "Ghost Protocol." När Ethan försöker ta reda på illdådet leder alla spår till den svenske vetenskapsmannen Kurt Hendricks (Michael Nyqvist). Han planerar att starta ett kärnvapenkrig. Det tänker inte Ethan tillåta så han och resten av alla agenter som finns kvar tänker stoppa Hendricks.


Alla fyra "Mission Impossible" filmerna har alltså regisserats av fyra helt olika regissörer. Den första regisserades av Brian De Palma. I Brian's händer blev ettan en snygg och finessrik spionthriller av klassiskt stuk. Han pendlade mellan nervpirrande spänning och rasande action på ett särdeles skickligt sätt.


Tvåan regisserades av John Woo. I tvåan skruvades tempot upp tiofalt och desvärre så försvann spänningen på bekostnad av vansinnigt snygga och medryckande actionscener. Tvåan är helt enkelt en hyfsad och snygg hjärndöd actionrökare.


Trean regisserades av J.J Abrams. I trean kom spänningen tillbaka och dem spektakulära actionscenerna. Fast Abrams gjorde sin actionfilm med pondus och hjärta och han presenterade en av dem grymmaste skurkarna i modern film. Nämligen Owen Davian, spelad av den mästerlige Phillip Seymour Hoffman. Trean är en riktigt bra och spännande actionfilm!


Då var det alltså dags för Brad Bird att regissera ett nytt äventyr. Filmens första fem minuter är ganska medioker faktiskt... Men så fort stubinen tänds och den välkända melodin spelas, är man såld direkt. Ett mycket spännande och explosivt äventyr målas upp framför oss. Det man märker när man ser filmen är den underbara berättarglädjen och kärleken till spion-genren.


Brad lyckas på ett smidigt sätt göra snygga referenser till gamla spionfilmer samtidigt som han lyckas injicera nytt blod. Sen att han lyckas regissera några av dem mest spektakulära actionscener i modern tid är ett stort plus. En väldigt mogen debut av Mr Bird!


Skådespeleriet är rakt igenom helt lysande! Tom Cruise, säga vad man vill honom, men han är en fantastiskt begåvad skådespelare. Hans roller i filmer som "Born on the fourth of july", "Rain Man", "Magnolia" och "The Last Samurai" går inte av för hackor. Han är perfekt som Ethan Hunt. Han är inte rädd för att göra sina egna stunts och då tänker jag främst på en väldigt nagelbitande sekvens i Dubai. Tom Cruise gör en storartad insats!


Den starkast lysande stjärnan i filmen är Jeremy Renner. Jeremy är en briljant skådespelare och har glänst i filmer som "Dahmer", "The Hurt Locker" och "The Town." Han lyckas göra sin karaktär, William Brandt, till en trovärdig person som döljer mer än vad han berättar. Han och Tom Cruise har ett lysande samspel ihop. Jeremy är helt fantastisk och gör åter en prestation som han kan vara stolt över.


Övriga skådespelare gör mycket bra ifrån sig. Simon Pegg som hackern är magnifik och fruktansvärt rolig. Han står helt klart för humorn i filmen. Michael Nyqvist gör en förvånansvärt bra och effektiv skurk som får spöa skiten ur Tom Cruise. Även om Micke inte kan mäta sig med Phillip Seymour Hoffman så är han väldigt bra och lär få många skurkroller.


Fotot och klippningen är mycket bra. Paul Hirsch klipper filmen med precision och det hela flyter på fint och det blir aldrig tråkigt. Fotografen Robert Elswitt som har fotat mästerverket "There Will Be Blood" gör ett superbt jobb och lyckas fånga varenda actionscen på ett mästerligt sätt.


M:I:4 var verkligen en positiv överraskning. Det var längesen jag blev så grundligt underhållen av en actionfilm. Bänka dig ned i biomörkret med popcorn och en läsk i handen och njut av årets första actionrökare! Mycket bra och den bästa i serien!


HANDLING/MANUS: ****

REGI: *****

SKÅDESPELARE: *****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****

BETYG: 4,8 av 5


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anton Svantesson - 17 mars 2012 17:30


Regisserad av tungviktaren Martin Scorsese. Den här filmen är lite speciell. Det är Scorsese's första familjefilm i 3D dessutom. Bland rollistan syns Asa Butterfield, Chloe Moretz, Ben Kingsley och Sacha Baron Cohen. Manuset är skrivet av "Gladiator"...

Av Anton Svantesson - 26 februari 2012 14:05


Kl. 02:35 är det dags för Oscargalan ja. Har inga höga förväntningar. Det känns som att man vet hur det hela kommer sluta. Hoppas på en överraskning eller två. Sen att Billy Crystal ska vara värd är positivt dock. Jag tror det kommer sluta såhär:  ...

Av Anton Svantesson - 25 februari 2012 13:06


Inte Sam Peckinpah's mästerverk från 1971 utan remaken. Skriven och regisserad av Rod Lurie. Vi ser James Marsden i Dustin Hoffman's roll. Vi ser Alexander Skarsgård i Del Henney's roll och vi ser Kate Bosworth i Susan George's roll. I övriga roller ...

Av Anton Svantesson - 24 februari 2012 21:30


Regisserad av giganten Steven Spielberg. Rollistan består inte av några större namn. För det mesta okända och vissa nykomlingar. Manuset är skrivet av Richard Curtis och Lee Hall. Baserad på barnboken "War Horse."   Det är tidigt 1900-tal. Första...

Av Anton Svantesson - 14 februari 2012 21:04


Av alla filmer man kunde välja på. Regisserad av "Charlie's Angels"-regissören, McG. Det är en gedigen rolllista med skådisar som Tom Hardy, Chris Pine, Reese Witherspoon och Til Schweiger.   Tuck (Tom Hardy) och F.D.R (Chris Pine) är två CIA-age...

Ovido - Quiz & Flashcards