Alla inlägg under mars 2012

Av Anton Svantesson - 17 mars 2012 17:30

Regisserad av tungviktaren Martin Scorsese. Den här filmen är lite speciell. Det är Scorsese's första familjefilm i 3D dessutom. Bland rollistan syns Asa Butterfield, Chloe Moretz, Ben Kingsley och Sacha Baron Cohen. Manuset är skrivet av "Gladiator" författaren, John Logan. Baserad på Brian Selznick's barnbok "The Invention of Hugo Cabret."


Hugo Cabret (Asa Butterfield) är en föräldralös pojke som bor innuti väggarna där han iaktar folk som kliver av och på tågen. Hans bakgrundshistoria är inte helt klar först. Till slut får vi veta att hans pappa (Jude Law) var en uppfinnare av högsta rang.


Efter pappans död fick Hugo flytta med elake farbrorn sin till tågstationen. Vi får veta att Hugo och far sin hade precis börjat på en maskin med särskilda egenskaper. Hugo ser det som sin uppgift att slutföra vad far började med. Det blir inte lätt för han måste stjäla alla nödvändiga delar av den mystiske leksaksägaren Georges (Ben Kingsley). Under tiden träffar han flickan Isabelle (Chloe Moretz). Det visar sig att hon och Georges är släktingar.


Jag blev ytterst fundersam när jag fick höra att Martin Scorsese - Gangsterfilmernas konung - skulle göra en familjefilm. I 3D dessutom. Jag är så trött på 3D..får bara ont i huvudet av alla saker som ska flyga ut ur skärmen. Om inte den där sketne James Cameron hade släppt "Avatar" hade det inte hänt. Fast kan dock inte förneka att "Tintin" är en briljant 3D film. Problemet jag hade inför att se "Hugo Cabret" var att det inte kändes som att det skulle vara en äkta Scorsese-rulle. Det visade sig att det skulle bli något helt annat.


Till att börja med är "Hugo" en visuell och teknisk smällkaramell. Den är fylld till bredden med så många fantastiska detaljer och påhittighet att man sitter med hängande käke. Sen var jag orolig för att 3D:n skulle ta bort allt huvudfokus från själva storyn. En så ordentlig och noga regissör som Scorsese skulle aldrig falla ner i den gropen. Han använder snarare 3D till att föra fram hela berättelsen. Jag vet att Scorsese är en fenomenal regissör men jag trodde inte att han skulle bemästra 3D på det sättet han gör. Fantastiskt!


Scorsese öser på med så mycket magi och intressanta karaktärer att man blir förälskad i filmen redan från start. Den känns oerhört genomtänkt filmen. Sen så är det ju inte heller fel att vi som är filmfantaster verkligen får veta varför vi älskar film så mycket. När man ser filmer som "Hugo" så vet man att film är det bästa som finns i hela världen. Det är inte konstigt att Martin Scorsese har vunnit en Golden Globe för bästa regi. Hoppas verkligen att han även vinner Oscar för "Hugo" är verkligen hans kärleksbrev till film som medie. Magnifikt jobb av Scorsese.


Fotot av Robert Richardson är så jävla fint att Oscarsnomineringen sitter som smäck. Ta den fenomenala åkningen i början från plattformen till klockan. Bara den är värd en Oscar. Klippningen av Scorsese's ständiga vapendragare Thelma Schoonmaker är minst lika bra. Tack vare hennes extraordinära klippning andas "Hugo" en energi som inte förekommer så ofta i familjefilmer. Dante Ferretti's design är så otroligt häftig och detaljrik att där borde Oscarn också sitta som smäck. Howard Shore's musik är som vanligt briljant och höjer stämningen.


Skådespelarmässigt finns här inte mycket att klaga på. Alla är så självklara i sina roller. Asa Butterfield som spelar Hugo är ett fynd. Hans blåa ögon skriker oskyldighet och självlysande karisma. Han är alltså helt fenomenal och kan nog se framemot en lovande karriär. Suveränt!


Chloe Moretz har redan briljerat i filmer som "Kick-Ass" och "Let Me In" och är lika fenomenal som Butterfield. Hon är så jävla söt också. Hennes samspel med Butterfield är en bärande del. Den känns äkta och inte konstlad. Helt fantastiskt spelat av de båda. Scenen där Hugo tar med Isabelle till biografen för första gången är en mästerlig scen och glädjen som genomsyrar när hon får ta del av den nyskapande tekniken. Briljant!


Ben Kingsley är stabil som vanligt. Han känns sådär lämpligt elak och mystisk som den hemlighetsfulle farbrorn Georges. När vi verkligen får veta av Georges har varit med om tillras det en liten tår på kinden. Hans historia är alltså riktigt intressant och man vill verkligen veta allt. Sacha Baron Cohen var jag lite orolig för. Man tänker ju bara på Borat och Brüno när man ser honom. Han funkar fakiskt riktigt bra. Han står för väldigt mycket av humorn som förekommer då och då. Skådespelarmässigt är "Hugo" ett mästerverk!


"Hugo" är alltså en mästares testamente till filmhistorien. Den är välskriven, underbart regisserad och superbt agerad av alla i sammanhanget. Martin Scorsese har gjort sin bästa film sedan "Raging Bull" och jag är förälskad i film mer än någonsin. Rekommenderas varmare än helvetet!!


HANDLING/MANUS: *****

REGI: *****

SKÅDESPELARE: *****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****

BETYG: 5 av 5

 

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards