Senaste inläggen

Av Anton Svantesson - 27 januari 2012 21:40

Det blev en actionfilm trots allt! Den fjärde i serien där Tom Cruise repriserar sin numera ikoniska roll, Ethan Hunt. Den är regisserad av Brad Bird. Mest känd för filmer som "Ratatouille" , "The Incredibles" och "The Iron Giant." I övriga roller syns bl.a Michael Nyqvist, Jeremy Renner, Simon Pegg och Tom Wilkinson.


Ethan Hunt och resten av IMF agenterna är anklagade för att ha sprängt upp den ryska byggnaden Kreml. Detta leder till att den amerikanska staten klipper alla band till organisationen. Presidenten kallar det "Ghost Protocol." När Ethan försöker ta reda på illdådet leder alla spår till den svenske vetenskapsmannen Kurt Hendricks (Michael Nyqvist). Han planerar att starta ett kärnvapenkrig. Det tänker inte Ethan tillåta så han och resten av alla agenter som finns kvar tänker stoppa Hendricks.


Alla fyra "Mission Impossible" filmerna har alltså regisserats av fyra helt olika regissörer. Den första regisserades av Brian De Palma. I Brian's händer blev ettan en snygg och finessrik spionthriller av klassiskt stuk. Han pendlade mellan nervpirrande spänning och rasande action på ett särdeles skickligt sätt.


Tvåan regisserades av John Woo. I tvåan skruvades tempot upp tiofalt och desvärre så försvann spänningen på bekostnad av vansinnigt snygga och medryckande actionscener. Tvåan är helt enkelt en hyfsad och snygg hjärndöd actionrökare.


Trean regisserades av J.J Abrams. I trean kom spänningen tillbaka och dem spektakulära actionscenerna. Fast Abrams gjorde sin actionfilm med pondus och hjärta och han presenterade en av dem grymmaste skurkarna i modern film. Nämligen Owen Davian, spelad av den mästerlige Phillip Seymour Hoffman. Trean är en riktigt bra och spännande actionfilm!


Då var det alltså dags för Brad Bird att regissera ett nytt äventyr. Filmens första fem minuter är ganska medioker faktiskt... Men så fort stubinen tänds och den välkända melodin spelas, är man såld direkt. Ett mycket spännande och explosivt äventyr målas upp framför oss. Det man märker när man ser filmen är den underbara berättarglädjen och kärleken till spion-genren.


Brad lyckas på ett smidigt sätt göra snygga referenser till gamla spionfilmer samtidigt som han lyckas injicera nytt blod. Sen att han lyckas regissera några av dem mest spektakulära actionscener i modern tid är ett stort plus. En väldigt mogen debut av Mr Bird!


Skådespeleriet är rakt igenom helt lysande! Tom Cruise, säga vad man vill honom, men han är en fantastiskt begåvad skådespelare. Hans roller i filmer som "Born on the fourth of july", "Rain Man", "Magnolia" och "The Last Samurai" går inte av för hackor. Han är perfekt som Ethan Hunt. Han är inte rädd för att göra sina egna stunts och då tänker jag främst på en väldigt nagelbitande sekvens i Dubai. Tom Cruise gör en storartad insats!


Den starkast lysande stjärnan i filmen är Jeremy Renner. Jeremy är en briljant skådespelare och har glänst i filmer som "Dahmer", "The Hurt Locker" och "The Town." Han lyckas göra sin karaktär, William Brandt, till en trovärdig person som döljer mer än vad han berättar. Han och Tom Cruise har ett lysande samspel ihop. Jeremy är helt fantastisk och gör åter en prestation som han kan vara stolt över.


Övriga skådespelare gör mycket bra ifrån sig. Simon Pegg som hackern är magnifik och fruktansvärt rolig. Han står helt klart för humorn i filmen. Michael Nyqvist gör en förvånansvärt bra och effektiv skurk som får spöa skiten ur Tom Cruise. Även om Micke inte kan mäta sig med Phillip Seymour Hoffman så är han väldigt bra och lär få många skurkroller.


Fotot och klippningen är mycket bra. Paul Hirsch klipper filmen med precision och det hela flyter på fint och det blir aldrig tråkigt. Fotografen Robert Elswitt som har fotat mästerverket "There Will Be Blood" gör ett superbt jobb och lyckas fånga varenda actionscen på ett mästerligt sätt.


M:I:4 var verkligen en positiv överraskning. Det var längesen jag blev så grundligt underhållen av en actionfilm. Bänka dig ned i biomörkret med popcorn och en läsk i handen och njut av årets första actionrökare! Mycket bra och den bästa i serien!


HANDLING/MANUS: ****

REGI: *****

SKÅDESPELARE: *****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****

BETYG: 4,8 av 5


 

Av Anton Svantesson - 21 januari 2012 01:10

Såg filmen för några veckor sen men måste skriva en recension medans den är färsk i minnet. Den är alltså regisserad av Tomas Alfredson. Han har fått ihop en riktigt gedigen rolllista med skådespelare som Gary Oldman, John Hurt, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, bl.a


George Smiley (Gary Oldman) är en pensionerad MI6 agent som har svårt att vänja sig vid ett liv utanför säkerhetstjänsten. Han får höra av en annan agent att det finns en mullvad i Circus och detta får Smiley att återigen inträda i spionage-världen. Men hans uppdrag blir inte det lättaste. Han ska ta reda på vem av hans tidigare kollegor tänker förråda honom.


Jag älskar Tomas Alfredsons filmer. "Fyra Nyanser av Brunt" och "Låt den rätte komma in" är två svenska mästerverk! I synnerhet den sistnämnda. När jag läste om att han skulle filma i England med Gary Oldman så blev jag väldigt glad, och senare när Tom Hardy, Colin Firth och John Hurt anslöt sig till filmen blev det bara bättre och bättre.


Titeln däremot var lite småklurig - Tinker Tailor Soldier Spy (svensk titel - Mullvaden) är alltså baserad på en bok som jag inte har läst. Resultatet är mycket bra faktiskt!


Det man märker när man ser filmen är att Alfredson har lagt ner stor tid och möda på detaljerna. Filmen ska utspela sig på 70-talet och det märks verkligen! Allt stämmer! Bilarna, kostymerna, miljöerna och främst det magnifika fotot av Alfredsons evige följeslagare - Hoyte Van Hoytema. Ge den mannen en Oscar för fan!


Manuset är också riktigt välskrivet. Vissa repliker är riktigt sköna och passar perfekt in tidsperioden! Att höra agenternas tjattrande fram och tillbaka är en ren njutning och den främsta njutningen kommer i form av skådespeleriet. Det går verkligen inte av för hackor!


Det var längesen man fick se en så här mästerlig ensemblefilm! Tomas Alfredson visar sig vara en riktig mästare på personregi. Gary Oldman är strålande som Smiley. Han övertygar i varenda scen! Om han inte blir Oscarsnominerad kommer jag bli lite ledsen. Makalöst bra!


John Hurt är njutningsfull som agenten Control! En sann mästare som här verkligen visar vad han går för! Han förtjänar ett omnämnande eller två!


Colin Firth är lysande som Bill Haydon. Har alltid tyckt att Firth är en väldigt stel skådespelare som spelar den buttre träbocken - men här spelar han banne mig med en helt annan typ av energi! Mycket bra jobbat!


Tom Hardy och Mark Strong är som vanligt helt fantastiska trots att de har minimal speltid. Sen är det kul att få se den fenomenale Stephen Graham i en kort cameoroll! Faktum är att alla spelar så bra och jämt att ingen underpresterar eller spelar halvdant utan alla är fenomenala i sina roller!


Jag beundrar verkligen stämningen som Tomas lyckas få till så bra! Stämning som skiftar mellan paranoia och obehag! Den är även riktigt spännande stundtals! Det enda jag kan ha problem med är att tempot ibland kan bli liiite väl långsamt. Å andra sidan är filmen ett sådant gediget hantverk att man förlåter det stundtals sluttrande tempot.


Filmen är däremot väldigt klurig. Det är så många sidohistorier som avvecklas att den kräver ens uppmärksamhet hela vägen. Musiken är väldigt bra! Alfredsson lyckas smyga in lite Jussi Björling i det hela! Mycket lyckade låtval!


En mycket bra utländsk debut av Tomas! Fenomenalt skådespeleri, makalös tidsskildring, skön stämning och en engagerande handling lyfter Tinker Tailor Soldier Spy till imponerande höjder! Riktigt bra film och den rekommenderas varmt!


HANDLING/MANUS: ****

REGI: ****

SKÅDESPELERI: *****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****

BEYG: 4,6 AV 5

 



Av Anton Svantesson - 20 januari 2012 16:25

Filmer som jag ska kolla in detta året!

 

1. The Dark Knight Rises - Inte världens bästa titel direkt, men Christopher Nolan's grand finale till hans extraordinära Batman-filmer ska inte missas!


2. Mission Impossible: Ghost Protocol - Är ett stort fan av Mission Impossible! Ska definitivt kolla in den här. Tom Cruise är en fantastisk skådespelare och är perfekt som Ethan Hunt. Sen att skådespelare som Jeremy Renner, Simon Pegg och Tom Wilkinson gör inte peppen mindre!


3. Prometheus - Precis som Mission Impossible är jag ett stort fan av Alien-filmerna! Ettan är ett oöverträffat mästerverk, regisserad av Ridley Scott! En av mina absoluta favoritfilmer! Desvärre höll inte Aliens (tvåan) lika hög klass. Trean är riktigt bra och fyran också! Att Prometheus är regisserad av fadern Ridley Scott gör inte saken värre!


4. Hugo - Martin Scorsese's första 3D film...hyllad världen över för att vara en kärleksfull hyllning till mediet. Vann dessutom Golden Globe för bästa regi. Det är klart att "Hugo" ska kollas in! Martin Scorsese är ju en mästare!


5. The Artist - En film som hyllar Hollywooderan på 20-30 talet med stumfilmer! Kan bli en riktigt bra film! Ska kollas in!


6. J. Edgar - Clintans nya mastodontfilm om USA:s mesta fruktade man John Edgar Hoover ska definitivt kollas in. Leonardo DiCaprio har bara blivit bättre o bättre efter "Shutter Island" och "Inception." Låter som en väldigt intressant film!


7. The Avengers - Inte tänker jag missa en film som inkluderar Spider Man, Captain America, Iron Man, Hulken!


8. Snabba Cash 2 - Uppföljaren till 2010 glada överraskning ska ju ses!


9. Only God Forgives - Drive var 2011 bästa film! Självklart ska Refn's nya film kollas upp! Ryan Gosling spelar huvudrollen!


10. The Gangster Squad - Regissören till den mästerliga "Zombieland" har nu fått ihop en storslagen rolllista med namn som Ryan Gosling, Sean Penn, Giovanni Ribsi, Emma Stone! Mycket spännande!


11. Skyfall - Casino Royale är den bästa Bondfilmen som har gjorts! Quantum of Solace är en av dem sämre. Nu är det alltså dags för den mästerlige regissören Sam Mendes att ta sig an agenten. Daniel Craig repriserar sin roll som Bond. Javier Bardem ska spela skurken. Ska ses!

Av Anton Svantesson - 6 januari 2012 17:51

 

"Shame" blev det ja. Steve McQueen's (inte skådespelaren) andra långfilm som regissör. Michael Fassbender spelar huvudrollen. En annan skådespelare som syns är den makalösa Carey Mulligan.


Brandon (Michael Fassbender) är en framgångsrik man. Han har en lyxig våning i norra Manhattan och han är snygg och karismatisk. Det är dock något som Brandon döljer. Han är en sexmissbrukare. Han konsumerar sex dagligen och besöker tjejer på en klubb eller prostituerade. Plötsligt får han besök av sin ömhetstörstande men trasige syster, Sissy (Carey Mulligan). Detta vänder upp o ner på Brandon's tillvaro, då han kan inte kontrollera sitt behov.


Jag kom i kontakt med Steve McQueen via hans debutfilm "Hunger." Det var en väldigt bra och annorlunda film. Handlar om IRA fångar som inleder en hungerstrejk och ledaren Bobby Sands, spelades Michael Fassbender. Steve vann pris i Cannes för bästa debutfilm.


Han och medförfattaren till denna film, Abi Morgan, intervjuade sexmissbrukare och journalister om ämnet sex och ur dessa samtal föddes filmen "Shame." Det var redan klart för McQueen att Michael Fassbender skulle spela huvudrollen och att systern skulle spelas av Carey Mulligan. Resultatet är över all förväntan.


Filmens första fem minuter utan dialog och bara musik är helt fantastisk och sätter tonen för denna ödesmättade film. Man märker verkligen hur genomtänkt denna film är. Fotot och klippningen är helt briljant. McQueen använder sig av långa klipp för att bygga upp intensitet och en känsla som är genomgående stark och ytterst obehaglig. 


När det kommer till sexscenerna så inser man att dem finns inte där för att upphetsa utan dem finns där för att göra filmen mer obekväm att se och är laddade med obehag.


Steve gör även ett mästerligt jobb genom att istället för att berätta varför Brandon är som han är, så väljer han att berätta hur Brandon är som han är. Det han visar är att efter meningslösa knull med diverse kvinnor så känner Brandon inget annat än skam och smutsighet och därför letar han efter nya kvinnor att dela nätterna med. Det är också ett genidrag av Steve att ge så lite information om Brandon och Sissy's bakgrund som möjligt.


Skådespeleriet är helt out-fucking-standing. Michael Fassbender och Carey Mulligan gör kanske sina bästa roller någonsin! De lyckas att göra sina karaktärer till levande personer av kött och blod. Deras samspel är även helt mästerligt och de känns verkligen som äkta syskon.


Michael Fassbender gör sin mest avskalade prestation någonsin. Michael och Steve försöker inte ens glorifiera Brandon utan han framstår genast som en väldigt trasig människa som är frisk på utsidan men som exploderar inifrån. En annan sak som Michael gör helt fantastiskt är att han försöker inte väcka ens sympatier utan han gör Brandon till en sådan iskall människa att han inte går att sympatisera sig med. Michael är alltså helt fenomenal och gör en tour de force prestation som man sent kommer glömma! Säger det laddade ordet: Oscar!


Carey Mulligan är inte sämre utan hon lyckas matcha Michael helt perfekt! Hennes trasige och labile syster är den som man verkligen sympatiserar sig med. Det finns en scen på en nattklubb där hon sjunger låten "New York, New York." Kameran filmar henne i närbild och klipper stundtals iväg till Brandon och man ser honom gråta för att det river upp gamla barndomsminnen. Jag började gråta jag med. Carey är helt fenomenal hon med och hon förtjänar samma laddade ord: Oscar!


Filmen är jättestark och håller verkligen sina tittare i ett järngrepp. Steve är smart nog att han inte gör sin film överdrivet dramatisk utan han gör en film som känns väldigt elegant i sitt utförande. Det är ingen positiv bild av sexmissbruk som målas upp framför våra ögon utan det känns verkligen som den värsta typen av missbruk som man kan tänka sig.


Som jag nämnde innan så är fotot extraordinärt. Kamerans rörelser skiftar mellan mjuka steadicam-tagningar och dogma-stil (handhållen kamera) på ett skickligt sätt. Steve är plågsamt närgången när det kommer till sexscenerna.


"Shame" är en helt fenomenal film! Den andas perfektion i varenda bildruta. Här finns en närgångenhet som inte syns i många filmer och en ärlighet som är väldigt stark. Skådespeleriet är helt fenomenalt. Michael Fassbender och Carey Mulligan förtjänar varsin Oscar! Filmen lär inte hitta en stor publik. Den är för dyster för vissa, men det finns även ljus i mörkret. Den berörde mig i själen och vissa scener har satt sig i hjärnan och kommer inte försvinna på ett bra tag. "Shame" är en storslagen inledning till detta året! Rekommenderas mycket varmt!


HANDLING/MANUS: *****

REGI: *****

SKÅDESPELARE: *****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****

BETYG: 5 av 5


PS: Passar på att länka scener ur filmen som ni kan kolla in!

Av Anton Svantesson - 31 december 2011 13:54

2011 har kommit till sitt slut. Filmåret har faktiskt varit det starkaste filmåret någonsin. Massa bra filmer som har fått en att dra på smilbanden! Självklart så har det kommit ut mindre bra filmer...Men jag börjar med att lista de bästa från 2011!


Bästa:

 


1. Drive - En helt makalös film med briljant skådespeleri, skön stämning och underbar musik! Samt att den har den bästa inledningen som jag har skådat! Rekommenderas!


2. The Beaver - Mel Gibson gör sin karriärs bästa roll! En film som hade kunnat bli så banal och misslyckad, men funkar så bra ändå! Rekommenderas!


3. The Tree of Life - Ingen hade kunnat regissera denna mastodontfilm förutom Terence Malick! Han öser på med storslagna och vackra bilder som ger en rysningar! Brad Pitt och framför allt  Jessica Chastain gör storslagna porträtt! Malick's vackra och symboliska vision borde alla se!


4. Flykten Från Bastöy - Denna norska verklighetsbaserade dramathrillern är gammalt hederligt filmskapande när det är som bäst! Stellan Skarsgård gör kanske sin äckligaste roll som den demoniske direktören! Hans show stjäls tidigt av Benjamin Helstad som den rebelliske Erling! En fantastiskt bra film! Rekommenderas!


5. Jägarna 2 - Skulle verkligen Sundvall leva upp till den första filmen? Ja, det gör han! Filmen levererar på alla plan! Rolf Lassgård är som vanligt riktigt bra som Erik Bäckström, men den stora "hjälten" är Peter Stormare! Hans polis är nog den otäckaste skurken jag har skådat! Samspelet mellan honom och Lassgård är en bärande del! Välskriven handling, bra regi och briljanta skådespelare lyfter denna uppföljare till imponerande höjder! Ett måste!


6. The Skin I Live In - Antonio Banderas gör sin bästa roll som den sjuke kirurgen Robert Ledgard som vill skapa ny hud! Så originell, skruvad, vacker och underbar! Se den!!!


7. The Girl With The Dragon Tattoo - David Fincher's råa och mörka mastodontfilm är en njutning på alla plan! Lysande skådespeleri, briljant musik och makalös scenografi gör att denna thriller är bland det bästa man kan ta med sig från detta året! Rekommenderas!


8. The Adventures of Tintin - Det är föga förvånande att Spielberg skulle göra en magnifik adaption av Hergés klassiska figur Tintin. Med animationer som är helt "mindblowing" och lysande skådespelare blev denna en närapå mästerlig film! En skön blandning av Indiana Jones och Gremlins! Ett måste!


9.  Sherlock Holmes - Game of Shadows - Guy Ritchie lyckas mer än väl med att ingjuta nytt blod i detektiv-genren! Robert Downey Jr. och Jude Law är återigen lysande och deras samspel är en bärande del! Jared Harris är fenomenal som professor Moriarty! Med lysande musik och storslagna miljöer är denna uppföljare mycket bra!


10. Nawal's Hemlighet - En hårt slående film om att ta reda på fakta om sina gamla rötter! Lysande film som alla borde se!


Sämsta:

 


1. Red Riding Hood - Misslyckad på alla plan. Manus, regi, skådespeleri, miljöer är under all kritik. Att man har fått med Gary Oldman mitt i allt är helt otroligt. Pissfilm! Undvik.


2. Abduction - Att en så talangfull regissör som John Singleton skulle regissera sån här dynga är ju helt ofattbart. Mannen som har regisserat mästerverk som "Boyz 'N the Hood" och "Poetic Justice." Men nu med bottennapp som 2 Fast 2 Furious och nu Abduction är han lång ner på listan. Att senare träpinnen Taylor Lautner är med gör inte saken bättre...Fy fan för denna film.


3. World Invasion - Totalt misslyckad skitfilm som är helt usel. Undvik.

Av Anton Svantesson - 30 december 2011 22:28

Den filmen blev det minsann! Amerikanska remaken på svenska "Män Som Hatar Kvinnor." Regisserad av mästaren David Fincher. I huvudrollerna som Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander ser vi Daniel Craig och Rooney Mara. I övriga roller syns Stellan Skarsgård, Christopher Plummer, Robin Wright Penn bl.a


Handlingen är detsamma. Mikael Blomkvist (Daniel Craig) är en journalist och är åtalad för förtal och riskerar att bli avstängd. Samma dag får han ett samtal av Henrik Vanger (Christopher Plummer). Han vill att Mikael ska skriva en krönika om Vangers släkt. Senare får Mikael reda på att det inte handlar om någon krönika. Han vill att Mikael ska undersöka mordet på Vangers brorsons dotter, Harriet. Det enda problemet är att fallet är över 40 år gammalt. Mikael lär känna den briljante men omyndighetsförklarade Lisbeth Salander (Rooney Mara).


Den svenska var en positiv överraskning. Den är välskriven, välregisserad och välspelad. Den är även väldigt spännande och hårt slående. Den visade upp en skådespelerska som var en sann briljans att skåda. Nämligen Noomi Rapace. Hennes Lisbeth Salander var en karaktär som man aldrig hade föreställt sig. Noomi gav rollen den tuffheten och trovärdigheten som krävdes.


Hon vann en mycket välförtjänt guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Fast filmen hade ju sina negativa aspekter också - Michael Nyqvist. Han är en skådis som jag vanligtvis gillar men som Micke Blomkvist var han fel man. Han övertygade inte i scenerna han medverkade i och alla hans scener med Noomi föll platt. Sammanfattningsvis en bra svensk thriller!


Men tillbaka till den amerikanska. Filmen är som sagt regisserad av David Fincher. Mannen bakom mästerverk som "Fight Club", "Se7en", "Zodiac." När jag fick höra att han skulle regissera remaken blev jag jätteglad för han vet verkligen hur man skapar mörka och skruvade thrillers. Senare när man fick veta att Daniel Craig skulle spela Blomkvist blev man ännu gladare. Han är en fantastisk skådespelare som är den bästa James Bond.


Men spänningen i det hela låg ju i vem som skulle spela Lisbeth Salander. Valet föll på den relativt okända Rooney Mara. Det visade sig att hon hade en liten roll i Fincher's film om facebook-killen "The Social Network."  Så hon var inte helt oerfaren.


Hur är resultatet då? Riktigt bra! David Fincher öser på med scener som känns i magen och är outhärdliga att se. Filmen är mörkare både visuellt och innehållsmässigt än originalet. Fincher fegar inte ur när det kommer till våldet och hemskheterna. Tänker främst på en lång och tarmvridande våldtäktsscen. Trent Reznor's musik gör att dem värsta scenerna känns ännu värre. Dunkande technomusik som bidrar till filmens mörka stämning.


Filmen är ju omtalad för att skådespelarna bryter på svenska. Det kanske låter lite konstigt först, men annars var det inget som störde mig. Det var faktiskt bara intressant. Det gav filmen en annan dimension.


Skådespeleriet är briljant! Daniel Craig är helt lysande som Blomkvist. Han övertygar i varenda scen och hans irritation och ilska känns realistisk. Han spelar ut hela sitt register. Daniel förknippas ju med Bond-filmerna, men här visar han upp en helt annan sida av sig själv. Mycket starkt jobbat! Christopher Plummer och Stellan Skarsgård är briljanta i deras roller.


Den stora överraskningen i filmen är Rooney Mara. För att vara hennes första huvudroll gör hon ett mäktigt första intryck! Hennes Salander skiljer sig från Rapaces Salandes. Där Noomi var tuff och nästan osårbar är Rooney mer sårbar och bräcklig. På många sätt är Rooney mer realistisk än Noomi. Hon är alltså helt fenomenal och det är mycket hon har fått stå ut med. Bland annat kraftig viktminskning. Jag gissar på Oscarsnominering! Kemin mellan Rooney och Daniel känns genuin och helt fantastisk! 


Filmen är för mig bättre än den svenska versionen på alla plan. Allt från manus, regi, skådespeleri till produktion. Fotot är makalöst fint. Aldrig har Sverige skildrats så storslaget som i denna film! Klippningen är riktigt bra den med. Filmen flyter på fint och David's stil känns igen. Storyn rör sig oundvikligen framåt och man vill följa den hela vägen till det oundvikliga slutet. Sen är filmen ruskigt spännande också. Ibland kom jag på mig själv bitandes på mina naglar. Spänningen är olidligt i vissa scener!


En mycket bra thriller det här! Fincher gör en storstilad comeback till stilen som han blev känd för. Det råa och kompromisslösa hantverket som kännetecknade "Seven" och "Fight Club." Rooney Mara och Daniel Craig övertygar som omaka par. Spännande och väldigt obehaglig film! Mästerverk! Rekommenderas!


HANDLING/MANUS: *****

REGI: *****

SKÅDESPELARE: *****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****

BETYG: 5 AV 5

 

Av Anton Svantesson - 27 december 2011 20:44

Då är filmen "Sherlock Holmes - Game of Shadows" avklarad! Uppföljaren till 2009 stora actionrökare "Sherlock Holmes." Regisseras återigen av britten Guy Ritchie. Robert Downey Jr. återvänder som Holmes och Jude Law återvänder som Dr. Watson. I övriga roller syns Stephen Fry, Jared Harris, Rachel McAdams, Noomi Rapace och Kelly Reilly.


Watson ska gifta sig med sin fästmö Mary (Kelly Reilly) och är överlycklig, men det finns en som inte är lycklig över det. Nämligen hans kompanjon och "bästa" vän, Sherlock Holmes. Han måste ju få ta farväl av sin kära läkare. På Watson's svensexa träffar Sherlock en zigenare vid namn Simza (Noomi Rapace). Det visar sig att någon försöker mörda henne, men Holmes stoppar busen. Senare träffar Holmes professor Moriarty (Jared Harris) och han visar sig vara allt annat än en vanlig professor. Det blir Holmes uppdrag att lösa mysteriet om Moriarty.


Jag älskade första filmen. Den var kvick, actionfylld och någorlunda originell. Samt att den visade upp en Sherlock Holmes som man aldrig hade skådat innan. Man visade upp en detektiv som var hög på kokablad och hade världens skarpaste  hjärna. Guy Ritchie's energiska regi med Robert Downey Jr's drypande sarkasm och Jude Law's mer tillbakadragna spel visade sig vara en väldigt lyckad kombination. Funkar det en andra gång?


Ja, man har faktiskt lyckats med att skapa en uppföljare som inte behöver leva i skuggan av dess föregångare utan som faktiskt mer än väl står på egna ben. Det största problemet med uppföljare är behovet att ge för mycket av det goda istället för att skapa något nytt. Det tycker jag att Ritchie undviker tämligen skickligt!


Precis som ettan är tvåan tekniskt och visuellt gigantisk! Samtidigt så lyckas Ritchie tillföra autencitet till karaktärerna och miljöerna. London ser och känns autentisk och leran och skitigheten bidrar starkt till autenciteten! Fotot är magnifikt! Åkningarna är bland det snyggaste jag har sett i en modern actionfilm! Klippningen är som vanligt med Ritchie's filmer mästerligt bra! Fast det finns en viss risk att folk som inte är vana vid snabba klipp kan känna sig lite illamående.


Skådespeleriet är närapå fulländat. Robert Downey Jr. är återigen helt fantastisk som Holmes och övertygar som en egoistisk och flummig skitstövel! Det som gör hans prestation fulländad även denna gång är hans sarkasm och fenomenala komiska tajming som är en ren njutning. Basil Rathbone och Jeremy Brett är som bortblåsta! RDJ är den ultimata Holmes!


Jude Law som Dr. Watson är lika bra! Hans mjuka framtoning och sansade spel kombineras klockrent med RDJ mer utflippade spel. I Law's tolkning blir Watson en trovärdig liten karaktär som gillar sin kompanjon mer än vad han visar, och som faktiskt njuter av att dra ut på äventyr med Holmes. Kemin mellan dessa herrar var en bärande del i första filmen. Det är det den här gången också! Att lyssna på deras kärleksgnabb är lika njutningsfullt i tvåan som det var i ettan! Fantastiskt!


Jared Harris som professor Moriarty är filmens stora överraskning! Mark Strong var lysande som Blackwood i ettan! Harris är snäppet bättre! Hans ondska känns äkta och inte påklistrad. Scenerna mellan honom och Holmes andas volt och spänning! Utan tvekan filmens höjdpunkt!


Noomi Rapace är tyvärr filmens svagaste skådespelare. Hennes karaktär känns inte intressant och hennes öde berör inte. Samt att hon inte rår på RDJ's karisma och scendominans. Tråkigt!


Actionscenerna kommer definitvt göra intryck på åskådaren. I synnerhet actionscenen i skogen. Den är en blivande klassiker bland historiska actionscener! Musiken är jättebra och passar filmens tempo och handling perfekt. Om jag ska ta upp något som stör mig lite är ytligheten. Vissa twists är genomtänkta och vältajmade medans vissa känns lite billiga. Tyvärr!


Sammanfattningsvis en mycket bra uppföljare till en exemplarisk actionrökare. RDJ övertygar i sin roll och spelar Holmes på ett sätt att ingen annan kan spela rollen efter honom. Guy Ritchie visar sig vara en actionregissör att räkna med! Rekommenderas!


HANDLING/MANUS: ***

REGI: ****

SKÅDESPELARE: ****

MUSIK: *****

PRODUKTION: *****

BETYG: 4,2 AV 5

 

Av Anton Svantesson - 25 december 2011 21:12

Såg nyss Pedro Almodóvar's artonde film som regissör. Filmen "The Skin I Live In" (Spanska titeln; La piel que habito). Antonio Banderas spelar huvudrollen och det här är deras första samarbete efter 20 år.


Dr. Robert Ledgard (Antonio Banderas) är en kirurg som främst arbetar med huden. Han anser att det viktigaste en människa har är just huden. Men efter en tragisk olycka som involverade hans dotter Norma så blir han mer besatt av huden. Så han tar en kvinna till fånga. Han tänker ge henne den perfekta huden. Fast frågan är om det verkligen är ny hud han vill ge henne, eller om det handlar om något annat...


Jag har sett några av Almodóvar's tidigare filmer. "Allt Om Min Mamma" är fantastiskt bra och närapå mästerverk. Pedro har en väldigt säregen stil när det kommer till att göra film. Hans filmer är härligt mörka men i mörkret bultar det ett stort hjärta. The Skin I Live In är dock ett undantag.


Filmens ganska okonventionella handling är väldigt skrämmande och det obehagliga spelar en central roll i det hela. Man kvider sig rätt många gånger i bio-fåtöljen och ibland är spänningen olidlig.


Fast vad som är lite klurigt med denna film är att man vet inte vilken genre man ska placera den i. Den är inte tillräckligt läskig för att kunna klassas som en skräckfilm. Den är inte tillräckligt spännande för att enbart kunna klassas som en thriller. Den är sin egen genre. Som en blandning av klassisk skräck a´la Frankenstein och klassisk suspense-thriller a´la Alfred Hitchcock.


Man har tagit klassiska skräckelement från tidigare nämnda Frankenstein. Det här med att experimentera med människor som försökskaniner, och vilka konsekvenser det kan få. Så filmen är en mycket fin hyllning till Frankenstein! Man blandar även in psykologisk skräck på ett synnerligt effektivt sätt!


Man märker att Hitchcock har varit en inspiration. Det märks främst i stämningen som Almodóvar vill förmedla. Man skulle nästan kunna kalla denna för ett slags kärleksbrev till Hitchcock.


Skådespeleriet går knappast av för hackor. I synnerhet Antonio Banderas som här gör sitt livs roll och är fullkomligt fenomenal! Banderas är och har alltid varit en ytterst talangfull skådis. Hans roll som Zorro är inget att skämmas för och Mästerkatten i "Shrek" är inte sämre!


Här ger han en ytterst nyanserad tolkning av en psykotisk läkare som inte har några gränser. Man har aldrig mött en sån här läkare förr! Hoppas att man inte gör det! Antonio förmedlar sina känslor med blickar och kroppspråket. Han är så jävla briljant att han gott förtjänar en Oscarsnominering! Mycket bra jobbat och ett genidrag av Almodóvar!


Tekniskt och visuellt är filmen ett mästerverk på alla plan. Musiken, fotot och klippningen är mästerliga och ger filmen en riktigt äcklig känsla. Fast de som förväntar sig en blodig och våldsam skräckfilm får nog vända sig till något annat. Här är det metaforer och små detaljer som spelar roll och hela filmen kan man beskriva som ett innovativt konstverk eller ett konsthantverk.


Som jag nämnde innan är filmen väldigt obehaglig och omskakande och kan vara väldigt svår för vissa att ta in. Men när filmen väl har börjat kan man inte vända bort blicken en endaste gång, för man blir oerhört facinerad av bilderna och karaktärerna som Pedro målar upp.


Jag är fortfarande lite ambivalent över vad jag tycker om "The skin I live in." Den är så otroligt skruvad och obehaglig, men samtidigt så vacker och originell. Vissa bilder kommer sitta kvar i minnet lång tid fram över! Filmen också för den delen.


2011 mest originella och skruvade film är alltså "The skin I live in." Antonio Banderas gör sin bästa roll och förtjänar en Oscar! En Spansk Pärla det här!


HANDLING/MANUS: *****

REGI: *****

SKÅDESPELARE: *****

MUSIK: ****

PRODUKTION: *****

BETYG: 4,8 AV 5

 

Ovido - Quiz & Flashcards