Senaste inläggen

Av Anton Svantesson - 25 september 2010 19:09

 Jag kommer recensera två filmer nu. Toy Story 3 och Wall Street - Money Never Sleeps. Jag börjar med Toy Story 3.


Andy är 18 år nu och ska börja på universitetet. Woody, Buzz, Rex, Slinkey, Ham, Mr & Mrs Potatoe-Head, Jessie och Bullseye är rädda för att Andy ska slänga iväg dem. Andy väljer att ta med sig Woody som en nostalgi leksak. Gänget måste ju hålla ihop. Av misstag hamnar de alla i ett dagis. Först verkar det vara helt underbart när de väl har kommit dit. Men sen när barnen kommer rusandes in till lekrummet inser dem vilket fruktansvärt saker som väntar dem. Dem måste ta sig därifrån.


Jag älskar Toy Story! Alla tre filmerna är helt makalösa. När jag fick nys om att en tredje film skulle komma på bio fick jag helt plötsligt ett kraftfullt glädjerus. Jag älskar karaktärerna. Att man har fått dem att bli så roliga och älskvärda är helt fantastiskt. Det var jättekul att återse dessa underbara karaktärer. Woody, Buzz, Rex, Slinkey, Ham, Mr&Mrs Potatoe-Head, Jessie, Bullseye. Jättemycket humor i filmen. Underbar slapstick humor också väldigt mycket vuxen humor. Och som vanligt med Toy Story finns det utrymme för mycket känslor. Den var därtill väldigt sorglig och tragisk. Animationerna var av världsklass!


Svenska dubbningen var riktigt bra. Lite småtrist att Björn Skifs valde att inte göra rösten till Woody igen. Fast övriga skådespelare gör rösterna till samma karaktärer som tidigare. Musiken var helt fantastisk och passar perfekt. Se Toy Story 3! Den är helt underbar!


5 AV 5


5


Nu är det dags för Wall Street - Money Never Sleeps.


Gordon Gekko (Michael Douglas) släpps ut ur fängelset efter att ha avtjänat ett 9 årigt straff för olika finansbrott och skattesmitningar. Han kommer ut till en helt ny värld som är styrd av pengar. Detta är helt annorlunda mot vad hans 80-tal hade att erbjuda honom. Då han var kung över Wall Street. Han håller en föreläsning inför en klass på en mäklarskola. Han talar om hans mantra: Greed is good. Han håller en lång och laddad monolog. Detta får den unga finansmannen Jake Moore (Shia LaBeouf) att bli intresserad att börja göra affärer med Gekko. Det visar sig också att Jake är förlovad med Gordon's dotter, Winnie (Carey Mulligan.) Gekko lovar att göra affärer med Jake om han fixar så att Gordon kan försonas med dottern. Detta lyckas han till slut med. Fast till slut så får även Jake lära sig läxan att jobba för Gordon Gekko blir både olagligt och farligt.


Första Wall Street från 1987 är ett mästerverk signerad av den minst sagt kontroversiella regissören Oliver Stone. Med en Michael Douglas i sitt livs form. Nu 23 år efter den första filmen undrar man vad mer gode herr Stone har att erbjuda ur finansvärldens underbara värld. Först så verkade den som en billig kopia av den första filmen. Stone lyckas göra den här filmen både spännande och fängslande.  Samt väldigt bra och oerhört snygg. Fotot är väldigt effektivt. Svepande och underbara kameraåkningar. Blandade med intensiva klipp. Musiken passar utmärkt in i filmen. Skådespeleriet är alldeles ypperligt. Michael Douglas återtar sin roll som börshajen Gordon Gekko helt lysande. Han är åter i sitt essä. Shia LaBeouf spelar sin karaktär väldigt bra och övertygande som en ny het finansstjärna. Carey Mulligan gör även sin roll bra, men hennes roll ges inte så mycket utveckling.


Filmens största nackdel är väl att det blir lite väl Hollywood-aktigt när Jake och Winnie bestämmer sig för att bilda familj. Filmen är klart sämre än ettan, men är fortfarande en väldigt bra uppföljare som mer än väl kan stå på sina egna ben.

Rekommenderas!


4 AV 5


Av Anton Svantesson - 31 juli 2010 21:14

Nu har jag kommit hem från biografen. Har sett filmen "Inception." Med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Regisserad av Christopher Nolan.


Vi blir introducerade till dröm-arkitekten Dom Cobb (DiCaprio) mitt i en drömsekvens. Han försöker övertala Saito (Ken Watanebe) att han ska släppa in Cobb i hans drömmar. Så Cobb kan extraera dem. Detta uppdraget misslyckas. Han vaknar upp genom att han dör i dröm-uppdraget. Det är så reglerna funkar i drömmarna. Dör man så vaknar man upp direkt. Fast om vaknar upp precis när man har blivit knivhuggen eller skjuten upplever man den smärtan i verkligheten. I drömmarna så kan Cobb använda sig av "Inception-metoden." Det betyder att han genom drömmarna kan plantera en idé i någon annans skalle. Saito berättar sedan i verkligheten att drömmen bara var en audition för ett annat uppdrag. Saito vill att Cobb ska avslöja en mystisk firma som heter Cobol Engineering. För detta uppdrag anlitar han skickliga kompanjoner. Bland dem finner vi Eames (Tom Hardy) som kan ändra sitt utseénde i drömmarna. Yusuf (Dileep Rao) som skapar väldigt starka sömn-medel. Och en student som heter Ariadne (Ellen Page). Målet är också att hitta Robert Fischer (Cillian Murphy.)


Christopher Nolan började sin karriär med att regissera mästerverket "Memento". Den filmen gjordes 2000. Han blev Oscarsnominerad för manuset. Sedan regisserade han filmen "Insomnia". En remake på en norsk thriller. Han lyckades få med två briljanta skådespelare. Al Pacino och Robin Williams. Den var precis som, "Memento", en väldigt bra film! Sedan så gjorde han inte så

stort väsen av sig. Ända fram till 2005 då Batman behövde en nytändning igen. Nolan tog på sig det svåra uppdraget att regissera Batman. Nolan ville ge filmen en realistisk och mörkare ton än de tidigare filmerna. Så gjordes Batman Begins - kanske den bästa Batman-filmen som har gjorts. Filmen blev en stor succé. Nolan blev nu en regissör att hålla ögonen på. 2008 gjordes en uppföljare - The Dark Knight. En direkt uppföljare till Batman Begins. Precis som dess föregångare blev uppföljaren en megasuccé. Inception har varit Nolan's drömprojekt sedan tonåren. Han introducerade den för Warner Bros. Med en 80-sidig presentation. Sedan så utvecklades idén till ett manus. Det fick ett grönt ljus, och filmningen började. Då kommer frågan...är Inception lika bra som tidigare nämnda filmer? JA, FÖR FAN!! Inception är definitivt en lika bra film som de tidigare nämnda! T.o.m bättre! Den är riktigt välskriven. Dialogen är smart och bra skriven! Nolan's regi är av världsklass. Han gör allting rätt. Handlingen är riktigt bra och annorlunda. Inception kan definitivt rankas bland de bästa science-fiction som har gjorts. Actionscenerna är bland det häftigaste som jag någonsin har sett på  en bioduk. Wally Pfister's snygga foto kombinerat med Hans Zimmer's bombastiska musik gör så att det blir riktigt spännande. Miljöerna är väldigt välarbetade och utstuderade! Effekterna är gjorda med exakthet och omsorg! Skådespelarna presterar briljant. Leonardo DiCaprio blir bara bättre och bättre. Joseph Gordon-Levitt gör sin roll riktigt bra. Tom Hardy visar återigen vilken bra skådespelare han är! Även om han aldrig kommer kunna överträffa hans fenomenala prestation som Charles Bronson i filmen "Bronson"! Övriga skådespelare presterar tip-top!! Inception är sommarens storartade biounderhållning!!! Fantastisk film. Spännande, häftig och nyskapande! 



Av Anton Svantesson - 4 juni 2010 20:49

   Ikväll var jag på bio och såg "Kommissarie Späck." Med bl.a Leif Andrée och Johan Hedenberg i huvudrollerna. Regisserad av Hem till Midgård-stjärnan, Fredde Granberg.


Vi befinner oss i regissören, Harald Hamrells villa område. Han lagar en romantisk middag åt kära frugan. Nästa dag så hittas han mördad. Genomborrad med en kökskniv, en diskborste, förstoringsglas, m.m Det faller på den småätande polisen, Mårten Späcks lott att lösa det här mordet. Han drar den kloka slutsatsen att det rör sig om självmord. Han och den hetlevrade, Grünwald Karlsson, ser andra sammanhang med andra självmord. Därför befarar de sig att det rör sig om en psykotisk seriesjälvmördare. Kollegorna opponerar sig mycket starkt mot denna galna teorin. Späck fortsätter med sitt race. Han får en andra kollega, Irene Snusk (Cecilia Frode). En mycket smart och sexfixerad polis. Grünwald har stora problem med sin ilska. Han besöker en terapeut. Den här mordgåtan blir bara allt större och större än vad de först anade. Fast kan den här dysfunktionella trion lösa den...?


När jag först såg de fejkade trailerna, så skrattade jag så att jag höll på att dö. Det som var mest skojigt var hur Granberg drev med alla berömda svenska deckare, som då t.ex, Beck, Wallander. När trailern var slut, så stod det

"Kommer aldrig på bio. Vi lovar!" Fast då satt jag bara och tänkte att man måste göra en långfilm utav detta. Nu har det blivit en långfilm, och den är en mycket lyckad parodi på bl.a: "Den Nakna Pistolen," "Airplane," och "Hot Shots." Vissa skämt kanske var lite plumpa, men replikerna är tokroliga. Det hela vägs upp av Leif Andrée och Johan Hedenberg. Deras samspel, och deras komiska tajming, är en ren njutning. Många skratt erbjuds, det kan jag lova. En som känns lite malplacerad, är Cecilia Frode... Hennes karaktär kul till en viss börja, men blir till slut bara upprepande. Fast den här filmen ägs av Johan Hedenberg, hands down! Se Kommissarie Späck, asgarva och kolla sedan på Den Nakna Pistolen!

Av Anton Svantesson - 19 april 2010 21:12

Ja, ikväll har man minsann varit på bio, och filmen blev Shutter Island. Regisserad av Martin Scorsese, med Leonardo DiCaprio.


Handling: U.S Marshall Teddy Daniels (DiCaprio) har fått i uppdrag att utreda en patients mystiska försvinnade från ett mentalsjukhus kallad "Ashcliffe." Han träffar dr. Cawley (Ben Kingsley) som påstår att det inte finns mer än 66 patienter på ön. Daniels hittar en lapp under den saknade patientens säng där det står "patient 67". Fast Cawley förnekar det fortfarande. Teddy har sökt igenom nästan alla avdelningar på institutionen. Avdelning A, B, men han har inte sökt igenom avdelning C. Där dem värsta patienterna vistas. Våldtäktsmän, pyromaner, mördare...


Jag har länge längtat efter att Scorsese skulle återvända till skräck-genren, och han gör sin comeback med besked. 1991 regisserade han skräckthrillern Cape Fear. Där visade han att han behärskade alla typer av genrer. Det var hans briljanta regi, men mest berodde det på Robert De Niro's fenomenala prestation.

Men nu är han tillbaka med den här fantastiska Shutter Island. Redan från första sekunden på sitter man fastnaglad i biostolen. Man får uppleva en intensitet och spänning som sällan inträffar i en film. Fotot är magnifikt. Det får en att se hela filmen ur ett annat perspektiv. Scorsese berättar filmen ur en subjektiv synvinkel. Scenografin och spänningen är uppbyggda med stor portion finess och professionalitet. Regin är alldeles ypperlig. Utmärkt visuell regi. Samt lysande personregi! Scorsese är ju ett proffs. Kan nog inte komma på en endaste dålig film som han har gjort. Taxi Driver, fullkomligt fantastisk. Tjuren Från Bronx, underbar. Maffiabröder, lysande. Cape Fear, bäst. Casino, fenomenal, och The Departed, fantastiskt mästerverk! Skådespelarna bör nämnas också. I synnerhet Leo DiCaprio, som inte drar sig för att göra sin karriärs absolut bästa rollprestation! Det finns en sårbarhet i hans blick, samt att man vet redan från början att han är en plågad människa... Plågad av skuldkänslor. Hade den här filmen kommit ut som plannerat förra året i November, så hade nog DiCaprio varit en tuff kandidat för en Oscar. Han är helt enkelt fenomenal! Ben Kingsley gör också en bra prestation. Han lyckas vara både skrämmande och underhållande. Bra uppvisning av herr Kingsley. Max Von Sydow var nog den som verkligen gav en kalla kårar. Jag kunde på riktigt känna mitt nackhår resa sig. Von Sydow är jättebra i filmen, men jag hade önskat att han hade haft mer speltid... Den här filmen håller inte riktigt lika hög klass som Scorseses tidigare filmer. Jag erkänner dock att det här den bästa filmen än så länge! Den är riktigt spännade från första sekunden till den sista. Även riktigt läskig på sina ställen. Det här var superb underhållning. En storartad återkomst för Scorsese till skräck-genren!

Av Anton Svantesson - 7 mars 2010 15:26

Ja, inatt är det dags för efterlängtade Oscarsgalan! Många bra filmer är nominerade, och här får ni reda på hur jag tror att det kommer sluta:


Bästa Film:


Jag tror att det blir Avatar.

Hoppas på Inglourious Basterds!


Bästa Manliga Huvudroll:


George Clooney i Up In The Air.

Hoppas på Jeff Bridges i Crazy Heart!


Bästa Kvinnliga Huvudroll:


Carey Mulligan i An Education.

Hoppas på Sandra Bullock i The Blind Side!


Bästa Manliga Biroll:


Christoph Waltz i Inglourious Basterds, helt underbar i den filmen!


Bästa Kvinnliga Biroll:


Vera Farmiga i Up In The Air.

Hoppas på Mo 'Nique i Precious!


Bästa Regi:


James Cameron för Avatar.

Hoppas på Quentin Tarantino för Inglourious Basterds!


Vi får se hur det går! Handskarna är av... Må Bästa Film Vinna!


Av Anton Svantesson - 5 februari 2010 21:31

   Idag var jag på bio med Jonatan. Vi såg "Edge of Darkness" med Mel Gibson och Ray Winstone i huvudrollerna. Martin Campbell har regisserat filmen.


Mordutredaren Thomas Craven (Mel Gibson) har inte sett sin dotter på evigheter. Men så har de bestämt en träff. Thomas hämtar upp henne på tågstationen och de verkar vara jättelyckliga att se varandra. Han märker dock att allt inte står rätt till med henne. När de väl är framme vid huset blir dottern plötsligt brutalt mördad. Fast senare upptäcker Thomas att dottern levde ett farligt liv med flera kontakter inom farliga brancher. En annan sak han också upptäcker är att skottet var avsett för honom. Thomas upptäcker mer och mer chockerande fakta angående dottern... Till slut så existerar inget annat än hämnd...


Mel Gibson började sin karriär 1979 med den kultförklarade filmen "Mad Max."

Sedan 1982 kom uppföljaren till Mad Max: Mad Max II: The Road Warrior.

Fast 1987 blev början på hans storhetstid. Filmen Dödligt Vapen. Som även satte standarden för buddy-action komedier. Det var en jättebra film, tyckte jag.

Två år senare var det dags för uppföljaren till Dödligt Vapen. Det var också en jättebra film. T.o.m lite bättre än föregångaren! 1991 kom Dödligt Vapen 3 ut. Det var också en bra film. Fast nu började serien dala lite... Fast 1995 kom hans stora genombrott som en regissör. Som också skulle bli hans absoluta höjdpunkt: Filmen "Braveheart" där han spelade huvudrollen, producerade och regisserade. (lite som Kevin Costner i Dansar med Vargar) Braveheart vann fem Oscars bl. a för Bästa film och Bästa regi. 1998 började hans karriär dala med Dödligt Vapen 4. Han rättade till det med den hårdnackade actionthrillern Payback. Sen så lade han skådespeleriet på hyllan för att fortsätta regissera. 2004 regisserade han filmen "Passion of the Christ" en film om Jesus Kristus sista tolv timmar i livet. Filmen blev omtalad p.g.a våldet och den starka och otäcka realism. 2006 regisserade han action-äventyret Apocalypto. Den filmen blev precis som tidigare nämnda film, omtalad p.g.a våldet. Martin Campbell är inte direkt någon sopa till regissör. Han har bl. a regisserat två av de absolut bästa Bond-filmerna: Goldeneye och Casino Royale. Med ett tight, spännande och ett riktigt bra manus av William Monahan. Som bl. a har skrivit höjdare som The Departed. Campbell har lyckats regissera en riktigt bra drama-thriller. Mel Gibson kan skatta sig lycklig för den här fantastiska comeback till vita duken. Det här en utav hans bästa skådespelarprestationer! Först så trodde jag att det här skulle bli en ny Payback. Det är nästan samma handling. Den här påminner inte alls om Payback. Den här är mer känslosam och en mer långsam film. En annan skådespelare som måste nämnas är Ray Winstone. Ray är en utav Englands absolut bästa skådespelare. Han spelade jättebra i The Departed som Jack Nicholson's kompanjon. Han spelar lika bra i Edge of Darkness. Den här filmen var jättebra och jag ger den mina varmaste rekommendationer!

Av Anton Svantesson - 14 januari 2010 22:44


   Jag och Joel Kinnaman på Premiären av Snabba Cash!

Av Anton Svantesson - 20 december 2009 17:09

   Igår var jag på bio. Jag såg den länge efterlängtade filmen "Avatar".

Regisserad av den Oscarsbelönade James Cameron. Med Sam Worthington och Sigourney Weaver i huvudrollerna.


Jake Sullly (Sam Worthington) är en rullstolsbunden krigsveteran. Hans lillebror håller på med ett projekt kallad Avatar. Det är inte bara ett projekt. Avatarer är även invånare på planeten Pandora. Egentligen heter de inte Avatar. Folket heter egentligen Na'vi. Jake's lillebror blir mördad innan han ens hinner aktivera sin Avatar. Jake får då erbjudandet att ta över sin brors Avatar. Något han gärna gör. Hans Avatar team består av en tuff forskare (Sigourney Weaver), en nörd och en skicklig pilot. Jake skickas till Pandora för att övertyga folket att hjälpa människan att förstå deras natur. För att sedan kunna exploatera den. och utvinna en ny energikälla. Fast saken blir inte lättare när Jake blir mer och mer förtjust i Na'vi folket. Men blir även förälskad i Neytiri. Dotter till Pandoras hövding.

Nu är inte Jake säker längre på vems sida han är. 


James Cameron fick sitt stora genombrott 1984 med Action-Science fiction Terminator. I den filmen visade han talang och styrka. 1986 regisserade han uppföljaren till Ridley Scott's Sci-fi mästerverk "Alien". Med titeln "Aliens".

Det var hans första arbete med Sigourney Weaver. 1989 regisserade han den skrämmande thrillern "The Abyss". 1990 regisserade han vad som skulle bli en utav hans största framgångar som en regissör: Terminator 2. Den filmen blev en ännu större succé än den första filmen. 1997 valde Cameron att göra en film om Titanic. Den filmen är en utav dem dyraste filmerna genom tiderna. Det är även den andra mest framgångsrika film som har gjorts. Den har dragit in 1,6 miljarder dollar. Titanic vann 11 Oscars. Bl.a för bästa film, bästa regi. Sen efter Titanic så lämnade Cameron filmarbetet för ett tag. Egentligen så lämnade han det aldrig.  Han började jobba med Avatar direkt efter Titanic. Fast han började inte filma den. Utan först skrev han manuset, som tog honom 2 veckor att skriva. Sen så spenderade han en massa år med förarbetet. Med Avatar ville Cameron skapa något aldrig tidigare skådat.

Man kan säga att han har lyckats riktigt bra med det. Den är både visuellt och tekniskt briljant. Effekterna är välgjorda. Miljöerna jättevackra och fina. Fast sedd ur ett filmiskt perspektiv är Avatar fruktansvärt överskattad. Den är väldigt förutsägbar. Skådespeleriet är inte bra. Sam Worthington är väldigt stel och icke trovärdig i huvudrollen. Sigourney Weaver spelar exakt samma karaktär från Alien-filmerna. Hon lyckas varken vara bra eller ens lite kul. Övriga karaktärer är såna som vi har sett tusen gånger i andra mycket bättre filmer. Avatar har också ett stort problem med tempot. Den är väldigt seg och vissa scener pågår i evigheter. James Cameron kan inte göra långa tagningar lika engagerande som Quentin Tarantino. En annan grej som haltar i filmen är det fullkomligt usla manuset. Att skriva manus är inte James Cameron's starkaste sida. Replikerna är så högtravande och patetiska att man nästan skäms. Filmen är också så söt och sliskig att man nästan får hål i tänderna. Då actionscenerna sätter igång blir det lite bättre. Fast inte ens de lyckas lyfta Avatar högre från ett mediokert betyg.

Nej, den här filmen föll mig inte i smaken.


Ovido - Quiz & Flashcards